Su kıtlığı riski: Kürdistan Bölgesi zor bir yaz bekliyor!

Yağış mevsimi henüz bitmedi ancak kuraklık ve olası su kıtlığı Kürdistan Bölgesi'nde, özellikle Germiyan ilçesinde sorun haline geldi.

Su kıtlığı riski: Kürdistan Bölgesi zor bir yaz bekliyor!

Süleymaniye’ye bağlı Germiyan idaresinde bu yıl sadece 125 milimetre yağmur yağdı, bu da kuraklık sınırı olan 250 milimetrelik yağışın yarısına karşılık geliyor.

Açıklanan resmi rakamlara göre Dukan Barajı'ndaki su seviyesi geçen yılın aynı dönemine göre 3 metreden fazla düştü. Duhok Barajı'nın su seviyesi geçen yıla göre 7 metreden fazla azalırken, Derbendikhan Barajı'nın su seviyesi bir metreden fazla arttı.

Dukan Barajı idaresinden Koçer Cemal, Rûdaw'a yaptığı açıklamada “Su seviyemiz geçen yıla göre 497 metre düştü. Bu da kurak bir yıl geçirdiğimizi gösteriyor” dedi.

Dukan’da yılda genellikle 600 mm civarında yağmur yağıyor ancak bu yıl 300 mm civarında yağmur yağdı.

Kürdistan Bölgesi'nde irili ufaklı 20 baraj bulunuyor. Derbendikhan, Dukan ve Duhok en büyük barajlar arasında yer alıyor.

Kürdistan Bölgesi Barajlar ve Rezervuarlar Genel Müdürü Rehman Xani yaptığı açıklamalarda, Dukan Barajı'nın yüzde 41, Derbendikhan Barajı'nın yüzde 50 ve Duhok Barajı'nın yüzde 40 oranında dolu olduğunu belirterek, "Kürdistan Bölgesi ve Irak’ı zor bir yaz bekliyor” dedi.

Düşük yağış, sağlıksız yönetim ve nüfus artışının yanı sıra iklim değişikliği, Türkiye ve İran'ın akarsular üzerinde inşa ettiği barajlar Kürdistan Bölgesi ve Irak için su kıtlığı tehdidi oluşturuyor.