Türkiye askerlerini Afganistan'dan çekiyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, Afganistan'daki bütün askerlerin çekileceğini duyurdu.

Türkiye askerlerini Afganistan'dan çekiyor

ABD ve NATO'nun Afganistan'dan çekilme kararının ardından Türkiye, başkent Kabil’deki Hamit Karzai Havaalanı’nın işletilmesi ve güvenliğinin sağlanması görevine talip olmuştu.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinden hemen önce Türkiye ile ABD arasında bu konuda istişareler yapılıyordu.

Ancak Taliban’ın Afganistan'da kontrolü sağlanmasının ardından havaalanının güvenliği sorunu da yeni bir boyut kazandı.

Taliban'dan sık sık yapılan açıklamalarda da ülkede hiçbir yabancı asker istenmediği belirtiliyor ve Türkiye de buna ekleniyordu.

Son olarak Taliban sözcüsü dün düzenlediği basın toplantısında ülkede Türk askeri istemediklerini ve havaalanının güvenliğini kendilerinin sağlayacağını duyurmuştu.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) açıklaması da bu gelişmelerden sonra geldi.

MSB'den yapılan açıklamada, TSK'nın 2002'den bu yana BM, NATO ve ikili anlaşmalar kapsamında Afganistan'da görev yaptığı anımsatıldı.

“TSK unsurlarının tahliyesine başlanmıştır”

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ABD ve NATO'nun Afganistan'dan ayrılacaklarını açıklamalarının ardından Türkiye her zaman ifade ettiği 'Afgan halkı istediği sürece Türkiye yanlarında olmaya devam edecektir' sözünden hareketle, belirli şartlar oluşması durumunda 6 yıldır yaptığı gibi Uluslararası Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenli ve uluslararası standartlarda işletilmesi sorumluluğunu sürdürebileceği yönündeki niyetini ortaya koymuştur.

Bu kapsamda, Hamid Karzai Havaalanı'nda yaşanan karmaşaya diğer ülke askerleri ile müdahale edilmiş, havaalanında güvenlik sağlanarak faaliyetlerin yürütülmesi sağlanmıştır. Bu süreçte askeri uçaklarımızla 1129 sivil vatandaşın tahliyesi yapılmıştır. Çeşitli temaslar, mevcut durum ve şartlar değerlendirilerek TSK unsurlarının tahliyesine başlanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri kendine tevdi edilen bu görevi de başarıyla yerine getirmenin gururuyla vatan toprağımıza geri dönmektedir."