‘Türkiye, Rusya birliklerinin çekilmesiyle Rojava’ya operasyon kararı aldı’

 Türkiye’nin, Rus birliklerinin Ukrayna savaşı nedeniyle Suriye’den çekilmesinin ardından Rojava’ya operasyon kararı aldığı bildiriliyor.

‘Türkiye, Rusya birliklerinin çekilmesiyle Rojava’ya operasyon kararı aldı’

Middle East Eye'e konuşan Türkiye askeri kaynakları Tel Rıfat ve Münbiç'e operasyon hazırlıklarının tamamlandığını söyledi.

Olası askeri operasyon, 2016'dan bu yana Türkiye'nin Rojava ve Kuzey Suriye'ye düzenlediği dördüncü operasyon olacak.

Türkiye askeri kaynakları Middle East Eye'e verdiği demeçte, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle önemli sayıda askerini Suriye’den çekmesinin ardından Türkiye’nin, Rojava’ya askeri operasyon düzenleyeceğini duyurmaya karar verdiği söyledi.

Kaynaklar, bu hafta başlarında açıklanan kararın zamanlamasının da, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik başlatılan “Pençe Kilit” adlı operasyona denk geldiğine dikkati çektiler.

Pençe-Kilit ile aynı anda

Askeri kaynaklardan biri, "PKK'nin son zamanlarda Suriye'den Irak'a taze kuvvet ve mühimmat sevk etmeye yönelik faaliyetleri bir yanıtı tetikledi. Türkiye, PKK'nin Irak sınırına erişimini yeni bir saldırıyla sona erdirmeyi planlıyor. Bu iki operasyon aynı anda devam etmeli. Bu sadece Rusya'nın Ukrayna'da çıkmaza girmesiyle ilgili değil. Ankara'nın Suriye'deki PKK faaliyetlerine ilişkin kendi endişeleri ve istihbaratı var” dedi.

Askeri kaynak, DSG’nin Türkiye ve güdümündeki güçlere “roket, tanksavar füzesi, top ateşi ve çoklu roketatar şeklinde en az 100 saldırı gerçekleştirdi" iddiasında bulundu ve DSG'nin 2016 yılında Minnag hava üssünü ele geçirmesinin DSG için avantaj olduğunu sözlerine ekledi.

Tel Rıfat neden önemli?

Ankara, ayrıca 250.000 Suriyeli Arap'ın Tel Rıfat'tan göç ettiğini iddia ediyor. Kaynak, "Tel Rıfat bölgedeki temiz suyun yüzde 60'ına ev sahipliği yapıyor ve bu tek başına onu stratejik bir hedef haline getiriyor” dedi.

Türkiye askeri kaynakları, Tel Rıfat'ta ikinci en büyük mevcudiyete sahip olan Rus kuvvetlerinin şimdi büyük ölçüde bölgeyi terk ettiğini söylüyor.

Kaynak, Ankara'nın Suriye hükümet güçlerinin herhangi bir Türkiye harekatını püskürtmeye çalışmasını beklemediğini söyledi.

“Her an başlayabilir”

Kaynak, “Türk ordusu ve Suriye Ulusal Ordusu hazırlıklarını tamamladı ve her an harekata başlayabilir. Rusya, Tel Rıfat'taki askerlerini ikmal etmekte zorlanıyor ve Halep yakınlarındaki bazı üslerini İranlılara çoktan terk etti” dedi.

Bazı Türkiyeli yetkililer de; İran Devrim Muhafızları’na bağlı milislerin Suriye hükümetinin kuzey Halep'i korumaya yönelik çabalarına aktif olarak katıldığı için İran'ın Tel Rıfat'a herhangi bir Türkiye hamlesinden Ruslardan daha fazla endişe duyacağını söylüyor.

Türkiyeli yetkililerden biri, “İranlılar, Suriyeli isyancı güçlerin Halep yakınlarında mevcudiyetini istemiyor” dedi.