Türkiye'nin Suriye'den çekilme için 4 şartı

Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentiyev’in, “Toplantıdaki Türk temsilciler ilk fırsat oluştuğunda Türk askerinin Suriye’den ayrılacağını söyledi” açıklamasına tepki gösterdi.

Türkiye'nin Suriye'den çekilme için 4 şartı

Lavrentyev, Nursultan’daki Astana formatı toplantısı sonrası “Türk ortaklarımız sürekli olarak Suriye'nin toprak bütünlüğünden, Suriye'nin birliğinden, bağımsızlığından yana olduklarını, orada geçici olarak bulunduklarını ve imkanlar el verdiğinde oradan ayrılacaklarını beyan ediyor, vurguluyor” ifadesini kullanmıştı.

Hürriyet gazetesi Türk güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Lavrentyev’in açıklamalarına tepki geldiğini aktardı.

Söz konusu kaynaklar, “Her Suriye toplantısında Türkiye’nin Suriye’den çekilme şartlarını muhataplara açık ve net şekilde bildiriyoruz. Buna rağmen, bazı kesimler ‘son derece açık mesajları’ bilinçli olarak farklı yorumlanabilecek şekilde aktarmayı sürdürüyor” dedi.

Kaynaklar Türkiye’nin bölgeden çekilme şartlarını şu şekilde sıraladı:

“1- Suriye’de her kesimin hakkını koruyacak şekilde yeni anayasa üzerinde tüm tarafların mutabık kalması.

  2- Her kesimin özgürce katılabildiği bir seçim sisteminin oluşturulması.

 3- Bu seçim sonrası meşru hükümetin kurulması.

 4- Meşru hükümetin Türkiye-Suriye sınır hattında Türkiye’nin toprak bütünlüğünü hedef alan terörist yapılanmaları ortadan kaldırması ve bunu pratikte hayata geçirmesi.”

Bu dört şartın yerine getirilmesiyle beraber Türkiye’nin Rojava ve bölgedeki diğer yerlerden çıkacağına vurgu yapıldı. Ayrıca yetkililer “Nursultan’daki toplantıda da katılımcılara verilen mesajlar bunlardı” diye konuştu.