Türkmen liderden Araplaştırma politikasına tepki

Türkmen Millet Partisi Başkanı İrfan Kerkuki, Kerkük’te Araplaştırma politikasına tepki göstererek, kentte normalleşmenin sağlanması için çağrıda bulundu.

Türkmen liderden Araplaştırma politikasına tepki

Türkmen Millet Partisi Başkanı İrfan Kerkuki, Kerkük’te Araplaştırma politikasına tepki göstererek, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’ye kentte normalleşmenin sağlanması için çağrıda bulundu.

Şafak News’e konuşan Türkmen Millet Partisi Başkanı İrfan Kerkuki, Kerkük’ün durumu, Araplaştırma politikası ve erken seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kerkük’te Kürtler, özellikle atanmış vali Rakan Cuburi’nin eliyle uygulanan Araplaştırma politikasına karşı çıkıyor. Rakan Cuburi, devrik diktatör Saddam Hüseyin ve Baas Partisi’nin politikalarını güncelleyerek, Kürtleri kentten uzaklaştırıp kenti Araplaştırma çabasını sürdürüyor.

Söz konusu politikalara tepki gösteren Türkmen Millet Partisi Başkanı İrfan Kerkuki, kentte erken seçimlerin başarıyla yapılması ve bunun için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Kerkük’te, Erbil ile Bağdat arasında Şengal’dekine benzer bir normalleşmenin sağlanması gerekir” diyen İrfan Kerkuki, “Referandum ve 16 Ekim olaylarından sonra Kerkük’te bir taraf, tüm koşulları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanıyor. Özellikle Araplaştırma politikaları dayatılmaya başlandı” dedi.

Başbakan Mustafa Kazimi’ye tüm Kerküklülerin haklarının savunulması için gerekli koşulların sağlanması için çağrıda bulunan İrfan Kerkuki, “Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile beraber Şii silahlı grupların işgaline uğrayan yerlerdeki durumu değiştirmemiz ve oradaki halkın haklarına kavuşmalarını sağlamamız gerekir. Bunları gerçekleştirebilmek için seçimlerden zaferle çıkmaya odaklandık” ifadelerini kullandı.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu 6 Haziran 2021’de yapılması planlanan erken seçimi 10 Ekim 2021’e almıştı.