USAID'den, Kurdistan Bölgesi'ne 160 milyon dolarlık destek

Amerika Birleşik Devletleri, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni kamu yönetimi konusunda desteklemek amacıyla Erbil'de yeni program başlattı.

USAID'den, Kurdistan Bölgesi'ne 160 milyon dolarlık destek

Irak Hükümeti'nin Performansı ve Sorumluluğu (IGPA) adlı program, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın temsilcisi John Lister'in düzenlediği ortak basın açıklamasıyla duyuruldu.

Yaptığı açıklamada, Washington'ın bu programla halkın ihtiyaçlarını karşılayabilemesi konusunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne olan desteklediği yinelediğini belirten Douglas Silliman, “Bu program ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti, parasını daha iyi idare edebilecek, hizmetlerin nasıl sağlanacağına karar verebilir ve aynı zamanda sağlanan hizmetleri de takip edebilir” dedi.

Silliman, programın parasını daha iyi idare etmenin yanı sıra hizmetlerin sağlanması ve denetimi konusunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne yardımcı olması için hazırlandığını vurguladı.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi, programı Washington'ın Kürdistan halkına verdikleri destek kapsamında devam eden bir çaba olarak değerlendirdi.

John Lister, söz konusu programın uygulamasından sorumlu kişidir.

Lister, Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin memurlar için uyguladığı biyometrik (parmak izi ve göz taramalı akıllı kart sistemi) sisteminin uygulamasını etkili bir adım olarak değerlendirerek, “Niyetimiz gelecekte de böyle adımları atmak” ifadeleri kullandı.

Programın ilgilendiği alanlara ilişkin Lister, “Bu program Irak'ın tamamında uygulanacak. Ve şu alanlara odaklanacak; sunulan hizmetlerin iyileştirmek için Irak'taki merkezi , bölgesel ve yerel hükümetlere yardımcı olacak. Memurlar kamu yönetimi konusunda en iyi şekilde eğitilecek. Adil ve eşit dağılım için sivil toplum kuruluşların kararlarına yer verilmesi” dedi.

Kurdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, ABD Kalkınma Ajansı'nın 1991'deki 'Büyük Göç' döneminden beri insani ve askeri yardımlar sunduğunu hatırlatarak, “Aramızdaki güçlü bağların güçlendirilmesini ümit ediyorum” dedi.

Talabani, “Söz konusu program başta biyometrik maaş sistemi olmak üzere genel olarak devam eden reformu desteklediğini ifade ederek, “Bu aynı zamanda halka verdiğimiz hizmetin kalitesini yükseltmesine ve bürokrasinin azalmasına yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısının konuşmasından satır başları:

“Bu çalışma, yürütülen reformların daha sağlıklı bir şekilde devam etmesini destekliyor.

“Bu proje Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin her sektörde başlattığı reform sürecinin başarılı olduğunu gösteriyor ve bu sürecin daha güçlü ve kararlı bir şekilde devam etmesini teşvik ediyor.

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin başlattığı reform köklüdür ve sürdürülecektir.

“Uluslararası Kalkınma Ajansı ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisinin burada bulunması, ABD'nin güçlü bir Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni desteklediğini gösteriyor.

Söz konusu program Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin başlattığı reform programına büyük destek olacak”

ABD'li Büyükelçi Silliman, ise reform sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için Merkezi Irak hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni desteklediklerini söyledi. Silliman sözlerine şunları ekledi:

“Söz konusu program özellikle Kürdistan Bölgesi'nde kamu kurumlarının işlerini daha iyi bir şekilde gerçekleşmesini destekliyor. Bu program, gelir ve maaşların dağılımının daha düzgün bir şekilde düzenlenmesini destekliyor. Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin halkına daha iyi hizmetler sunmasını sağlamak için buradayız. Güçlü bir şekilde halkına hizmet sunabilmesi Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ne önerilerde bulunduk.

Sorunların çözülmesi için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti'nin diyaloğa devam etmesini destekliyoruz. Tarafların sorunları diyalog yoluyla çözmesini ümit ediyoruz.”