Vali Kerim: Karar yasal değil, görevimin başındayım

Vali Kerim: Karar yasal değil, görevimin başındayım

Irak Parlamnetosu tarafından azledilmesine karar verilen Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, alınan kararın yasal, “Irak Başbakanı’nın Kerkük Valisi’ni atama ve azletme yetkisi yok. Görevimizi yapmayı sürdürüyoruz” dedi.

Necmeddin Kerim karara yönelik yaptığı açıklamada, referandum ve Kerkük’te Kürdistan bayrağının dalgalandırılması gerekçesiyle Irak Parlamentosu tarafından görevinden azledilmesiyle ilgili olarak “Başım dik. Halkıma karşı sorumluluğum var” dedi.

Irak Başbakanı’nın Kerkük Valisi’ni atama ve azletme yetkisinin olmadığının altını çizen Vali Kerim, şunları dile getirdi:

“Benimle ilgili alınan karar yasal değil, Irak Başbakanı’nın Kerkük Valisi’nin kim olacağını belirleme hakkına sahip değil. Kerkük diğer kentlerden farklıdır. 2008 yılında çıkartılan yasa da Kerkük dışında tüm kentlerin Irak Başbakanılığı’na ait kararlara bağlı olduğuna yer veriyor. Bunun için de karar yasadışıdır. Görevimizi yapmayı sürdürüyoruz.”

Referanduma hazırlıklarını sürdüreceklerini vurgulayan Vali Kerim, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sayın Başkan Barzani ile telefonla görüştüm, beni tam desteklediğini ifade etti. Destekleyeceğinden de emindim. Başkanlık yaptığı açıklamayla, KYB Politbürosu ve tüm Kürdistan partileri desteklerini iletti. Kendilerine çok teşekkür ederim. Çok iyi bir duruş sergilediler. Irak Parlamentosu’ndaki tüm Kürtler de destek verdi.”

Kerkük’te yaşananların Bağdat’ın yürüttüğü şovenist tutumun bir sonucu olduğunu dile getiren Kerim, Irak Parlamentosunun, Kürt parlamenterlerin olmadığı oturumlarda eski Baasçılar ve ırkçılar toplanıp Kürtlere ilişkin karar verdiklerini, Irak Parlamentosu'nun görevden alınması kararının yasal olmadığını ifade etti.

Kerim sözlerine şöyle devam etti:

Halkıma karşı bir sorumluluğum var. Bırakın valilik makamını, başka bir mevki olsa bile inandığım şeyden vazgeçmem. Kerkük'teki cephelerde yüzlerce Kürdistan peşmergesi canlarını feda ederek şehit düştü. Bunlara göre benim meselem önemsizdir.”