Yeşil Sol Parti Van adayı Çiftyürek: Kürdistan'a statü istiyoruz

KKP Genel Başkanı ve YSP Van 4. sıra adayı Sinan Çiftyürek, Kürdistan’a statü ve Kürtlerin varlığının anayasada güvence altına alınmasını istediklerini belirterek “Sloganımız ‘Türkiye’ye demokrasi, Kürdistan’a özgürlük’” dedi. Çiftyürek statüden ne kastettiklerini şimdiden belirlemenin mümkün olmadığını kaydetti.

Yeşil Sol Parti Van adayı Çiftyürek: Kürdistan'a statü istiyoruz

Yeşil Sol Parti ile ittifakı içeresinde yer alan Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti Van 4. sıra adayı Sinan Çiftyürek Rûdaw TV'den Nwêner Fatih’in sorularını yanıtladı.

Seçimlere kısa bir süre kala büyük bir heyecan yaşandığını getiren Sinan Çiftyürek, seçim kampanyası için belirledikleri hedeflere ulaşmak için yoğun bir tempoyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Seçim çalışmaları için gittikleri her yerde büyük bir ilgi ve coşkuyla karşılandıklarını ifade eden Çiftyürek şunları söyledi:

“Özellikle başta analar ve çocuklar olmak üzere halkta büyük bir heyecan var. Mahalle, mahalle, köy, köy bölge bölge geziyoruz. Annelerimiz kararlı 'muhakkak başaracağız' diyorlar. Geçmiş seçimlere göre Ak Parti seçmenlerinin fazla kararlı olmadıklarını görüyoruz. Eskisi kadar iddialı ve  moralleri yüksek değil. Neden iddialı değiller? Çünkü büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bir de halkın seçtiği seçilmişlere kayyum atanıyor.”

“Kürdistan’a statüsü ve Kürtlerin varlığı kabul edilsin istiyoruz”

Partilerinin YSP ile yaptığı seçim ittifakına ilişkin ise KKP Genel Başkanı Çiftyürek şunları kaydetti:

“Kürt Özgürlük ve Demokrasi İttifakı çok önemli bir ittifak. 9 siyasi parti ve örgüt bu ittifakta yer alıyoruz. Geç de olsa bu ittifakla halkımıza müjdeli bir haber vermiş olduk. Deklarasyonumuzda 5 önemli madde yer alıyor. Birincisi; Kürdistan’a statü istiyoruz. Güney’de resmi bir statü var. Rojava’da bir statü var. Kuzey statüsüz kalamaz. Diğeri; Kürtler madem Türkler ile eşit yurttaştır, kardeştir diyoruz anayasada Kürt halkının varlığı kabul edilsin istiyoruz. Sloganımız ‘Türkiye’ye demokrasi, Kürdistan’a özgürlük’. ”

“İnsan hakları talepleriyle Kürdistan sorununu çözemeyiz”

Statüden neyi kast ettiklerine ilişkin soruya Çiftyürek, “Belirtiğimiz statü kavramının içerisini şu aşamada tek tek dolduramayız, nasıl olacağını belirleyemeyiz, herhangi bir isim veremeyiz. Ancak coğrafik bir statü olmalıdır. Bu statü Güney modeli mi Rojava modele mi olur? Belediyeler üzerinden mi olur? Şimdiden belirlememiz veya isimlendirmemiz mümkün değil.  Ancak insan hakları, kültürel hak talepleriyle Kuzey Kürdistan’ın sorunlarını çözemeyiz” yanıtını verdi.

“HDP’nin de imzası var”

Bahsettiği 'statü" çerçevesinin HDP tarafından desteklenip desteklenmediği konusunda ise Çiftyürek “Ortak deklarasyonda HDP’nin de Yeşil Sol Partinin de imzası bulunuyor” sözlerini sarf etti

“Seçim sonrası Meclis’te hangi siyasi partinin Kürtlerin hakları ve statüsüne destek vereceği” ve CHP’nin bunu destekleyip desteklemeyeceği sorusuna ise KKP Genel Başkanı ve Van adayı Çiftyürek “ Hayır. Ne CHP ne AK Parti, ne de Türkiye sistemindeki herhangi bir siyasi parti şuana kadar statüyü kabul etmiyor. Kürt sorunun tıkanmasının iki nedeni var. Kuşkusuz bunların hepsini Meclis’te dillendireceğiz” dedi.

“CHP ile herhangi bir seçim ittifakımız yok”

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde neden Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceklerine ilişkin ise “Yeşil Sol Parti’nin CHP ile herhangi bir seçim ittifakı bulunmuyor. İkincisi; Kılıçdaroğlu daha önce HDP ile görüşmüyordu. Son dönemde bir görüşme yaptı ve ‘Sizin taleplerinizi dillendireceğim’ dedi. Diğer önemli bir konu seçimler her zaman şovenizm ve mezhepçilik kıskacında gerçekleşmekteydi. Kılıçdaroğlu bunu aştı. Diğeri Van, Diyarbakır gibi kentlerdeki insanlar diyor ki ‘Seçtiğimiz iradeye kayyum atıyorsunuz. Sırf Erdoğan gitsin ve bölgede irademiz  özgür olsun diye oyumuzu Kılıçdaroğlu’na vereceğiz’ diyorlar. Diğer türlü CHP ile bir alakamız yoktur” ifadelerini kullandı.

/Rudaw