BMGK'de konuşan Fuad Hüseyin: Zaho’ya saldırı Türkiye tarafından yapıldı!

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye ve PKK’den “Irak topraklarından çekilmesi” çağrısında bulundu. Hüseyin, bu konudaki önerilerini dört başlıkta sıraladı.

BMGK'de konuşan Fuad Hüseyin: Zaho’ya saldırı Türkiye tarafından yapıldı!

Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, New York'ta bulunan Birleşmiş Millerlet (BM) Genel Merkezi'ndeki BM Güvenlik Konseyi oturumunda yaptığı konuşmada, Irak hükumetinin, Konsey'in 25 Temmuz günü Duhok saldırısını açık bir şekilde kınayan açıklamasını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

20 Temmuz 2022 Çarşamba günü saat 13.50'de Zaho ilçesi Perex tatil köyünde gerçekleşen saldırının ardından bölgede incelemelerde bulunduklarını belirten Hüseyin, 9 sivilin ölümü, 33 sivilin yaralanması ile sonuçlanan saldırının Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından yapıldığının tespit edildiğini belirtti.

Hüseyin, “Irak, Türk ordusunun masum sivillere karşı gerçekleştirdiği bu aleni saldırıyı en sert şekilde kınamayarak saldırıyı Irak'ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik askeri bir saldırı olarak ele almaktadır” dedi.

“Türkiye ile Irak arasında bir güvenlik anlaşması yoktur”

Irak'ın egemenliğine yönelik süreklileşen askeri ihlallere son vermesi ve askeri güçlerini Irak topraklarından çekmesi için 2018'den bu yana Türkiye makamlarına 296 protesto notası verdiklerini belirten Hüseyin, BMGK’den, Türkiye’nin Irak topraklarının tamamında askeri güçlerini çekmesini zorunlu kılan acil bir karar yayınlaması talebinde bulundu.

Bakan Hüseyin, "Bugün ve daha sonra kuşkusuz Türk tarafından, kendi iç meseleleri olan Kürdistan İşçi Partisi ile bağlantılı temelsiz argümanları öne sürerek, ülkesinin askeri güçlerinin Irak toprakları içindeki varlığına ilişkin çeşitli gerekçeler duyacağız. Türkiye, Irak ile Türk askeri varlığına izin veren bir anlaşma olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, ülkesinin Irak'ın egemenliğini ihlal eden eylemlerini haklı çıkarmak için Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. Maddesini (Meşru müdafaa hakkı) uyguladığını söylüyor ki bu aynı madde Türkiye'nin Irak toprakları içindeki askeri ihlallerini Güvenlik Konseyi'ne bildirmesini gerektirir. Dolayısıyla kullandığınız maddenin gerekleri uygulanmıyor, aksine Birleşmiş Milletler Sözleşmesini ihlal ediyor” şeklinde konuştu.

"Bu vesile ile, tüm uluslararası toplum nezdinde, Irak ile Türkiye arasında, Türkiye Kürdistan İşçi Partisi'ne karşı operasyonlar için Türk kuvvetlerinin Irak topraklarına girmesine izin veren bir güvenlik anlaşması olmadığını teyit ediyoruz” diyen Hüseyin, “Bu bağlamda, Irak Hükümeti, Türkiye'nin iç sorunlarını Irak'a ihraç etme yaklaşımını reddediyor. Görevleri sınır güvenliğini sağlamak olan federal güvenlik makamları, Irak Anayasası'nın 7. maddesinin ikinci fıkrasında belirtildiği gibi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki güvenlik makamları ve Peşmerge güçleri ile silahlı ve terör örgütleriyle mücadele için gerekli önlemleri almak için koordineli bir şekilde çalışıyor. Devlet, terörün her türlüsüyle mücadele etmeye kararlıdır ve topraklarını bu grupların faaliyetleri için bir karargah, koridor veya arena olmaktan korumak için çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Güvenlik Konseyi’nde durumun ciddiyetle değerlendirmesini, uluslararası barış ve güvenliği sağlama konusundaki sorumluluğunu üstlenmesini isteyen Fuad Hüseyin, Konseyi'den saldırıyı araştırmak için bağımsız uluslararası bir ekip oluşturmasını talep etti.

Irak hükumetinden 4 talep

Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak hükymetinin BM Güvenlik Koseyi’nden taleplerini ise şöyle sıraladı:

“1.Türkiye'nin tüm Irak topraklarından askeri güçlerini geri çekmesini zorunlu kılan bir kararın çıkarılması. Irak hükümeti ile bu konuda yapılan bir askeri veya güvenlik anlaşması yoktur. Bu bağlamda, varlığı güvenlik durumunu istikrarsızlaştıracaktır.

2. Bu saldırıların güçlü bir şekilde kınanmalı, Irak'ın ulusal güvenliğine, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden, sivilleri hedef alan bu menfur eylemin faillerinden hesap sorulmasını sağlamak için bağımsız bir uluslararası ekip oluşturulmalı.

3. Savunmasız Iraklılar arasında kayıplara yol açan Irak topraklarını ve hava sahasını Türkiye'nin defalarca ihlal etmesi nedeniyle Irak ile Türkiye arasındaki duruma ilişkin maddenin Güvenlik Konseyi'nin gündemine alınmasını talep ediyoruz.

4. Silahsız sivillere verilen zararlar ve son bombardımanda turizm faaliyetlerinde yaşanan ziyan için Türk hükümeti tazminat ödemeye mecbur edilmeli.

PKK’nin varlığı

Öte yandan Irak, bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrarın pekiştirilmesine yönelik sorumluluğunu ve konumunun sağlamlığını şeffaf bir şekilde teyit ediyor, Irak’ta güvensizlik ve istikrarsızlık yaratan Türkiye Kürdistan İşçi Partisi unsurlarının Irak topraklarından kovulması için Birleşmiş Milletler ve diğer ilgili ülkelerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu vurguluyor."

 Hüseyin konuşmasının sonunda, "Irak halkı bugün bu oturumun görüşmelerini büyük bir ilgi ve umutla izliyor ve Birleşmiş Milletler'e ve bu seçkin konseye uluslararası barış ve güvenliğin garantörü olarak bakıyor. Konsey'in gerekli çözümleri bulma ve bu krizin gelecekteki yansımalarını önleme konusunda belirleyici ve etkili bir rol oynamasını bekliyoruz” dedi.