Trump'tan İran'ın füze saldırılarına ilişkin açıklama

Trump'tan İran'ın füze saldırılarına ilişkin açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın bu sabaha karşı Irak'ta ABD üslerini vurmasının ardından ABD'nin beklenen yanıtı ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

ABD Başkanı Trump, dün gece İran'ın ABD üslerine düzenlediği saldırılarda hiçbir Amerikan askerinin zarar görmediğini açıkladı. Trump İran’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını kaydetti.

Donald Trump, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ta Amerikan askerlerinin bulunduğu iki üsse İran tarafından yapılan saldırıların ardından Beyaz Saray'da ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Erken uyarı sayesinde saldırlardan hiçbir zarar olmadığını belirten Trump, "Dün akşamki saldırıda hiçbir ABD'li zarar görmemiştir. Askeri üslerimizde sadece minimal bir hasar oluşmuştur. Iraklı ya da ABD'li hiç kimse zarar görmedi" dedi.

Trump, “Amerikan güçleri her şey için hazırdır. İran şimdi ayakta duruyor, tüm dünya için iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebiliriz. İran herkes için iyi olan bir hareketle, durma kararı aldı, saldırı pozisyonundan çekilmiş görünüyor” şeklinde konuştu.

İranlı general Kasım Süleymani’nin öldürülme emrini kendisinin verdiğini dile getiren ABD Başkanı, “Süleymani en kötü savaş suçlarından sorumluydu. Çok öncesinde öldürülmesi gerekiyordu. Süleymani'yi ortadan kaldırırarak teröristlere çok güçlü bir mesaj verdik. Süleymani yeni saldırılar planlıyordu, onu durdurduk” diye konuştu.

“İran yönetimi kendi ülkelerinde baskıyı artırmış, İran'ın dört bir yanında onlarca İranlıyı öldürmüşlerdi” diyen Trump, “İran nükleer anlaşmadan sonra dengesini kaybetti. Ben ABD Başkanı oldukça İran nükleer silaha sahip olamayacak. İran teröre desteğini sona erdirmeli. İran'la yeni anlaşma yapılmalı, dünya daha barışçıl olmalı” değerlendirmesinde bulundu.

Donald Trump, İran'a yönelik yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını da vurgulayan Trump sözlerine şunları ekledi:

“Biz de İran rejimine yönelik olarak ek yaptırımlar devreye sokacağız. Bu güçlü yaptırımlar İran davranışını değiştirene kadar etkili olacaktır. Suudi Arabistan'a yönelik saldırı sözkonusuydu, iki Amerikan drone'u düşürdüler. 2015'te yapılan saçma nükleer anlaşmasından sonra zaten davranışını değiştirdi. Amerika'ya teşekkür etmek yerine ölüm tehditleri savurmaya başladılar.”

NATO'nun bundan sonraki süreçte Ortadoğu'ya daha fazla müdahil olmasını isteyeceğini ifade eden Trump, ABD ordusunun her zamankinden daha güçlü olduğuna dikkat çekti.

Trump, “İran halkına ve yöneticilerine sesleniyorum. Biz barış isteyen herkesle barış istiyoruz” dedi.