Cudi'ye yürümek isteyenler tazyikli su ve gaz bombaları ile engellendi

Sivil toplum örgütleri ile siyasi partilerin Şırnak’taki ağaç kıyımına dikkat çekmek için başlattığı yürüyüş asker ve polisler tarafından engellendi. Güvenlik güçleri kitleye tazyikli su ve gaz fişeği ile saldırdı.

Cudi'ye yürümek isteyenler tazyikli su ve gaz bombaları ile engellendi

Şırnak’ta ormanların yok edilmesini protesto etmek amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce kişi Cudi Dağı’na yürümek istedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde bir araya gelen kitle, sabahın erken saatlerinde Batman’da toplandıktan sonra araçlarla Şırnak’a hareket etti.

Ancak Şırnak’tan gelen asker ve polisler, yürüyüş için valilik izni olmadığını belirterek bütün yolları zırhlı araçla trafiğe kapattı. Bunun üzerine yürüyüşe geçen kitle bir çok noktada uzun süre bekletildi.

Şırnak girişinde çevre kitleyi durduran güvenlik güçleri, burada görüşmeler sürerken bekleyen kitleye TOMA’lardan tazyikli su ve gaz fişeği sıktı.

Yürüyüşe katılanlar, Cudi’deki doğa kıyımı ve yürüyüşün amaçları hakkında Rûdaw mikrofonuna konuştu.

Süreyya Yılmaz: “Kızıltepe’den (Qoser) ormanlar için geldim, ormanlarımızı kesmesinler. Neden ormanlarımızı kesiyorlar? Ne istiyorlar?”

Fesih Karataş: “Askerler ve korucular bize ağaç bırakmadı. Hepsini talan etti.”

Gülten  Tekin: “Yaşamı öldürmesinler. Hayatımızı talan etmesinler. Ağaçlarımızı kesmesinler. Bu bizim hayatımız. Bizim ve çocuklarımızın geleceği bunlar.”

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz da, “Halkımız Kürdistan doğasında yapılan katliamdan rahatsızdır. Meclis’te komisyonlarda onlarca kez bu konuya değindik. Meclis’e 25 kez teklif sunduk. Kürdistan'ın doğasını neden kesiyorsunuz, Cudi’nin, Gabar’ın, Besta’nın ormanlarını yağmalıyorsunuz diye sorduk. Ama cevap vermiyorlar. Neden cevap vermediklerini biliyoruz. Cevabı açıktır. Bu zihniyetin nedeni açıktır. Sebep Kürt halkına düşmanlıktır, Kürdistan doğasına düşmanlıktır” dedi.

Burada bir basın açıklaması yapan KCD Eş Başkanı Berdan Öztürk, “Rojava’yı yakıyorlar. Dersim’in, Bingöl’ün ormanlarını yakıyorlar. Amaç Kürt halkını bitirmektir” diye konuştu.

Yürüyüşe katılanlar ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla ormanların yok edilmesini protesto etti.

Olayların ardından ortak bir basın açıklaması yapıldı.

Burada konuşan Mezopotamya Ekoloji Hareketi Üyesi Naci Sönmez, "Kürdistan coğrafyasında iktidar, güvenlik gerekçesiyle ağaçları, dereleri yok etmeye çalışıyor. Ağaçları keserek bu bölgede yeni bir insansızlaştırma operasyonu gerçekleştiriyor. Biz özellikle ülkenin batısında bu konuda duyarsızlık içinde olan tüm toplumsal kesimleri hareket geçirmek, buraya dikkat çekmek için geldik” dedi.

Burada yine saldırı ile karşılaştıklarını belirten Sönmez, “Eylem, toplantı yürüyüş gibi yasakların hiçbiri bizim için geçerli değildir, meşru da değildir. HDP olarak hem Kazdağları hem Artvin hem Cudi için birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Ekolojik yıkımla mücadelenin yolu savaş ve işgal politikalarına tavır almaktan geçiyor. O nedenle Türkiye'nin batısındaki demokrasi güçlerine buradaki zor koşullardan bir daha seslenmek istiyoruz: Neoliberal politikaların sonlanmasını istiyorsa Kürdistan coğrafyasındaki mücadeleyi ortaklaştırmadan bu mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından protesto yürüyüşü son buldu. /Rudaw