DSG: Şam yönetimi ile kapsamlı bir askeri anlaşmamız yok

DSG: Şam yönetimi ile kapsamlı bir askeri anlaşmamız yok

Suriye Demokratik Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobane, Kuveyt merkezli Al-Yaum Televizyon kanalına verdiği özel mülakatta önemli açıklamalarda bulundu. 

Kobane, "Türk istilasının amacı sekiz sene içerisinde elde edilen başarıları ortadan kaldırmak ve Özerk Yönetimi yok etmekti" diyen Kobane, "Bazı kesimler DSG'nin bu saldırılarla çökeceğini iddia ettiler ama sonuçta olan tam tersiydi" dedi ve ekledi:

"Kuzey ve Doğu Suriye bölgesindeki tüm bileşenler gerçek düşmanın kim olduğu konusunda hemfikirdi ve saldırılar karşısında da  birleşti. Dolayısıyla Türkiye’nin saldırılarının sonuçlarından birisi de, Kuzey ve Doğu Suriye bölgesinin tüm bileşenleri arasındaki birliğin daha da sıklaşması (-artması) oldu. DSG, büyük bir sınavdan geçti ve farklı kesimlerden (halklardan) oluşan bütün savaşçıları arasındaki birliği koruyabildi."

Türkiye’nin saldırılarla sadece Kürtleri değil aynı zamanda Arapları da hedef alarak onları ihanetle suçladığına dikkat çeken Kobane, “Bazı ülkeleri dışında genel olarak Arap ülkelerinin saldırılar karşısındaki tavrı olumluydu, Arap Birliği'nin tutumu onurluydu" yorumunu yaptı.

Mısır'ın Kuzey ve Doğu Suriye'yi hedef alan son saldırılar karşısındaki pozisyonunu olumlu olarak değerlendiren Kobane, “Mısır, Suriye’nin toprak bütünlüğü, istikrarı ve Suriye krizine çözüm bulma konusunda çaba harcadı" dedi.

Bazı Arap ülkeleriyle sürekli olarak iletişim halinde olduklarını ifade eden Kobane, çoğuyla dostane ilişkilere sahip olduklarını, kimi Arap ülkelerin Suriye rejimi ile ilişkilerde arabuluculuk rolünü oynamaya hazır olduklarına da dikkat çekti. 

Suudi Arabistan Petrol Şirketi Aramco’nun Deir Ezzor kırsalında bulunduğuna ilişkin haberlerin gerçekliği yansıtmadığını kaydeden Kobane, Suudi Arabistan'ın da bu konuda çıkan haberleri yalanladığını hatırlattı. 

"Amerikan liderliğindeki uluslararası koalisyonun Suriye'nin kuzey bölgelerinden çekilmesinin olumsuz souçları oldu” diyen Kobane, “Ancak yeni realiteye hızla uyum sağladık” diye konuştu.

Türkiye’nin işgaline karşı Şam yönetimi ile koordinasyon içinde hareket ederek askeri güçleri birleştirmeyi ve işgale karşı Suriye ordusunun sınır hatlarında varlığını talep ettiklerini kaydeden Kobane, “Şam yönetimi ile kapsamlı bir askeri anlaşmamız yoktur, biz sadece Türkiye’nin istilasına karşı ortak mücadele etmeyi kabul ettik. Kuzey Suriye’deki Askeri Konseyler kendi topraklarını korumak için bölgedeki Kürt, Arap, Süryani, Ermeni halklarının kendi evlatlarından oluşuyor” ifadelerini kullandı.

Kobane, Türk devletinin yapılan anlaşma şartlarını ihlal etmeye ve Kuzey Suriye bölgelerini bombalamaya devam etmesine karşın, Rus garantörlüğünde Suriye ordu birliklerinin temas noktalarına konuşlandırılmasının olumlu bir etki yarattığını kaydetti.

Uluslararası koalisyonun bir kesiminin Kuzey Suriye Özerk Yönetiminin onlarsız çalışamayacağını düşünmesine rağmen yaşananın tam tersi olduğunu gördüklerini de sözlerine ekleyene Kobane, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Uluslararası koalisyona bağlı bazı ülkeler Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimine siyasi ve insani desteklerini durdurdular, ancak daha sonra onlarsız da bu çalışmaların devam ettiğini fark ettikten sonra yeniden destek vermeye devam ettiler.

Amerika'yı ve diğer ülkeleri Suriye'nin geleceğini belirlemeye yönelik toplantılara Kuzey Doğu Suriye temsilcilerinin katılımını desteklemeleri için baskı yapmaya çağırıyoruz. Amerika ve Rusya arasında, Kuzey Suriye'de askeri güçlerin konuşlandırılmasına ilişkin anlaşmalar da var. Rus askeri güçleri Türkiye ile sınır hattı arasında konuşlandırıldı. DSG ile koordinasyon içerisinde Amerika ve Rusya arasında hava sahasının kontrolü konusunda da bir anlaşma var.

Kuzey Suriye meselesinin sadece Kürt meselesi olmadığına da işaret eden Kobane, "Bu sorun tüm bölge halklarını kapsayan bir meseledir" diye konuştu. 

"Bazı insanlar bizden Kürt meselesine odaklanmamızı istiyor, ancak biz bu türden bir yaklaşımı reddederek çözümün tüm bileşenleri-bölge halklarını kapsaması gerektiğini ifade ettik" diyen Kobane,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kürtlerle Şam yönetimi arasında tarafları memnun edecek bir çözüm bulma konusunda olumlu bir tutum sergilediğini kaydetti.
Rusya’nın, Şam yönetimi ile Özerk Yönetim arasında arabuluculuk rolünü oynamaya hazır olduğuna dikkat çeken Kobane, "Önümüzdeki günlerde bu konuda olumlu bir gelişmeye şahit olacaksınız" ifadelerini kullandı.Suriye topraklarını korumak amacı ile kurulmuş bir güçtür ve bu tüm Suriye halklarının kaderi-geleceği ile ilgili bir meseledir” hatırlatmasında bulundu.