General Aziz Weysi'den İran ve Haşdi Şabi uyarısı

Kürdistan Zerevani Kuvvetlerine komuta eden, savaşın ön cephelerindeki General Aziz Weysi Bani, özel olarak söyleşi verdiği Clarion Project'e, Musul Operasyonu ile bu operasyona İran’ın yayılmacı emellerini gerçekleştirmek için katılan İran Hizbullah’ı ile Haşdi Şabi güçleri ile ilgili gelişmeleri nasıl gördüğünü anlattı.

General Aziz Weysi'den İran ve Haşdi Şabi uyarısı

Kürdistan Zerevani Kuvvetlerine komuta eden, savaşın ön cephelerindeki General Aziz Weysi Bani, özel olarak söyleşi verdiği Clarion Project'e, Musul Operasyonu ile bu operasyona İran’ın yayılmacı emellerini gerçekleştirmek için katılan İran Hizbullah’ı ile Haşdi Şabi güçleri ile ilgili gelişmeleri nasıl gördüğünü anlattı.

Resmi yetkililerin karşıtlarını provoke etmemek için ikircikli davrandığı bir zamanda, öncü bir Kürt figüründen ender değerlendirmeler geldiğini özellikle belirten Clarion Project adına söyleşiyi Kürt konusundaki analist Zach Huff gerçekleştirdi.

Zach Huff’un gerçekleştirdiği röportaj:

Zach Huff: IŞİD'e karşı savaşa İran destekli bu güçlerin katılımını nasıl gördüğünüzü açıklar mısınız?

Aziz Weysi : Anayasal olarak Kürdistan Peşmerge güçleri Irak'ın savunma sisteminin parçasıdır. Yine anayasaya göre, Kürt güçlerinin Irak Ordusuyla aynı haklara sahip olması gerekmektedir, çünkü bunlar anayasada tanımlanan bir alanı savunmaktadır, yani yasal çerçevenin dışında değildirler. Aksine, Şii milisler yasa dışı olarak oluşturulmuş ve Irak Hükümetine dayatılmıştır. Daha yakından bakıldığında, bunların şimdi Irak Savunma Bakanlığı'ndan daha kuvvetli oldukları görülebilir, -Savunma Bakanlığı onların kontrolündedir. Bunun anlamı şudur: Bu Heşdi Şabi militanlarının operasyonda oldukları alanlarda, Irak Ordusu değil, onlar yönetimdir. Bunlar ordu kontrolünde değildir, aksine ordu onların kontrolü altındadır.

Clarion Project: İran destekli Şii milisler Sincar'da Peşmerge'ye karşı tehditler ileri sürdüler, -sizce bu gelecekte olacakların bir işareti mi? Siz olası bir karşı karşıya gelmeye hazır mısınız?

General Aziz Weysi: Biz ülkemizi, onurumuzu ve halkımızı korumaya hazırız. Tartışma için iyi kanalların olduğunu biliyoruz, ve bütün Heşdi Şabi üyeleri de Kürdistan düşmanı değildir. Aksine, Haşdi Şabi içinde Kürdistan'ın gelişmesinden mutlu olan insanlar vardır. Ancak yazık ki kimi Heşdi Şabi üyeleri başka ülkelerin veya açık edilmemiş siyasi ajandaların etkisi altında çalışmaktadır, ve bu unsurlar Şii topluluklarını Kürdistan'a karşıt yönlendirmeye çalışmaktadır.

Clarion Project: Bu bazı Heşdi Şabi kesimleri siz karşı ne tür çalışmalar yürütüyor?

General Aziz Weysi: Bunlar Kürdistan'ı Irak'ın düşmanı olarak göstermeye çalışmaktadır, ve Irak ve halkının korunmasında Kürdistan'ın rolünü gizlemeye çalışmaktadır. Oysa eğer Kürdistan olmasaydı, 2 milyon mülteci nerde barınacaktı? Buraya sığınanlar, diğer birçok ülkeye sığınan mültecilerden çok daha iyi koşullarda barınmaktadır. Biz mültecilere insanlık değerleri temelinde davranıyoruz, siyasal çıkarlar temelinde değil. Her birimiz bunlara yardım meselesine katılmaya isteklidir. Çünkü insanlarımız özel ahlaki ve manevi değerlerle eğitilmiştir. Suriye ve Irak'tan gelen bu iki milyon mülteci, bizim kendilerine sağladığımız desteğin tanıklarıdır.

Clarion Project: Bazı Şii milis üyelerin savaş suçu işlediği haberlerine ne diyorsunuz?

General Aziz Weysi: Biz bunların orta Irak'taki Sunnilere karşı işledikleri suçlardan kaygılıyız. Bunların tutumları IŞİD ile aynıydı ve hatta bazen daha kötüydü. Biz insanlığa karşı suç işleyen herkese karşıyız, bu ister Heşdi Şabi olsun, ister Peşmerge olsun, ister Irak ordusu veya ABD ordusu olsun. Ve umuyoruz ki bu suçlarını tekrarlamazlar. Evet kaygılarımız var, ama başka türlü de düşman değiliz ve biz kimseyle çatışmak istemiyoruz.

Clarion Project: Ya Batı DAEŞ'e karşı işini bitirmek için bu milisleri desteklemek ile, bu bazı milislere karşı sizin güçlerinizi desteklemek arasında bir seçim yapmak zorunda kalırsa?

General Aziz Weysi: Kesin bir şey söyleyemeyiz. Uluslararası toplumda büyük bir anlaşmazlık var, çünkü çıkarları bölgesel konularda çakışmıyor, ve bütün bu durumun kurbanları da bölgedeki masum insanlardır.

Kürdistan Başkanı Mesud Barzani daha yeni Heşdi Şabi'nin Ezdilerin çoğunluk olduğu alanlardaki beklenmedik girişlerini kınamıştı. Kürtler, milislerin Ezdi köylerini yeniden alması konusunda önceden bilgilendirilmedi, ki bu da uzun vadeli anlaşmalara aykırıdır. Bunların önünde Kürtler dışında engel oluşturacak bir güç olmamasına karşın, Kürtlerin de bu ilerlemeleri durdurma konusunda istekli olup olmadıkları net değildir.