Hakan Fidan: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyareti tarihi bir öneme sahip

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyareti Türkiye-Irak ilişkileri bakımından tarihi bir öneme sahip” dedi.

Hakan Fidan: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyareti tarihi bir öneme sahip
Foto:AA

Bakanı Hakan Fidan, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme dair değerlendirmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erbil ziyaretinde, Kürdistan Bölgesi’ne olan desteğini yinelediğini belirtti.

Erdoğan'ın 22 Nisan'da Bağdat ve Erbil ziyaretlerine ilişkin soruyu cevaplayan Fidan, ziyaretin, Türkiye-Irak ilişkileri açısından tarihi önemi haiz bir ziyaret olduğunu ve ziyaret öncesinde de sistemli ve yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak vizyonunda belli parametrelerin olduğunu, bunların başında Irak'ın yıllardır artık çatışmalarla istikrarsızlıkla anılan bir ülke değil kalkınma hamleleriyle elindeki potansiyeli kullanan, siyasal istikrar ve bölge ülkeleriyle entegre bir şekilde barışçıl komşuluk ilişkileri içerisinde olan bir ülke olması arzusu içerisinde olduklarını kaydetti.

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyaretinde Kürdistan Bölgesi hükümetine destek mesajını yenilediğini belirterek, Erbil ile olan dostluk ve komşuluk ilişkilerinin önemli olduğuna işaret etti.

Fidan, "Cumhurbaşkanı'mız, Erbil'le Bağdat arasındaki ilişkilerin iyi istikamette seyretmesi konusuna önem vermektedir. Bu iki şehir arasındaki ilişkinin iyi olması federal başkentte bölgesel yönetimin ilişkilerinin iyi olması hem ülke istikrarı için önemli hem de bölge güvenliği için önemli" diye konuştu.

"Erdoğan'ın Erbil ziyareti Türkiye-Irak ilişkileri bakımından tarihi bir öneme sahip"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Erbil ziyareti Türkiye-Irak ilişkileri bakımından tarihi bir öneme sahip” diyen Hakan Fidan, “Çok çeşitli alanlarda 26 anlaşma imzalandı. Bundan sonra hem terörle mücadelede hem de kalkınma yolu gibi somut projelerle iki ülke arasındaki ilişkileri ileri taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan'dan 13 yıl sonra ilk ziyaret

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan 13 yıl aradan sonra  geçtiğimiz Pazartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’a düzenlediği ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Türkmen Temsilcilerle bir araya geldi.

Bağdat’taki temaslarını tamamlayan Erdoğan ardından başkent Erbil’e geçti.

Erdoğan ve beraberindeki heyet, Erbil Uluslararası Havalimanında Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve birçok bakan tarafından karşılandı.

Erdoğan Erbil ziyaretinde Başkan Mesud Barzani, Neçirvan Barzani ve Mesrur Barzani ile toplandı.

Bağdat ve Erbil ziyaretleri boyunca Erdoğan’a, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç’ın aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik etti.

Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk genel olarak Erbil’e gerçekleştirdiği ikinci ziyaret oldu.

2011 yılında Türkiye Başbakanı olarak Erbil’e gelen Erdoğan, Başkan Mesud Barzani ile Erbil Uluslararası Havalimanının açılışına katılmıştı.