HDP’li Oluç: Öcalan hızlıca avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmeli

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Talebimiz çok açık: Talebimiz çok açık: Abdullah Öcalan hızlıca avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmelidir” dedi.

HDP’li Oluç: Öcalan hızlıca avukatlarıyla ve ailesiyle görüştürülmeli

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Diyarbakır’da gazeteciler hakkında soruşturma yürüten başsavcı ve  tutuklama kararı veren hakimin terfi ettirildiğini belirten “iktidarın istediği yönde karar verenleri terfi ettiririz, iktidarın istemediği kararları veren, şerh yazanları ise terfi ettirmeyiz, sürgüne göndeririz, rütbesini alırız” ifadelerini kullandı.

 “Sansür yasası ile karşı karşıyayız”

Basın ve sosyal medyada yapılan düzenlemelere de ilişkin ise HDP Grup Başkanvekili “Ayrıca basında ve sosyal medyada düzenlemeler içeren bir yasa ile karşı karşıyayız. Bunun neden getirildiğini biliyoruz. Çok büyük bir sansür yasası ile karşı karşıyayız. Sansürü krizin üstünü örtmek için istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

Medyada HDP’lilerin katılmadığı programlarda haklarında yorum ve değerlendirme yapıldığını kaydeden Oluç, “HDP olmaksızın en fazla HDP konuşuluyor. Adımıza sınırsız söz kuruluyor. Kurulan sözler doğru olsa, çok güzel söylüyorsunuz diyeceğiz. Yanlış, gerçek bilgiden yoksun sözler kuruluyor. Tamamen bir spekülasyon ortamı. Bunu sadece iktidar medyası yapmıyor, kendisine muhalefet diyen kanallarda da görüyoruz” dedi.

“Konu İmralı'daki mutlak tecrit”

İktidara bazı sorular sormak istediğini belirten Oluç şunları dile getirdi: “Konu İmralı'daki mutlak tecrit. Sorular ne? İktidara da muhalefete de soruyoruz. Bir insanın kim olduğundan bağımsız olarak ailesiyle görüşme hakkı var mı? Hükümlüden bahsediyoruz. Hukukun herhangi bir yerinde var mı ailesiyle görüşme yapamayacağına dair bir hüküm? Hayır yok. Ama cevap verin. Var mı? Hukukun herhangi bir yerinde var mı? 23 yıl boyunca hükümlü olan birinin avukatlarıyla görüşemeyeceğine dair bir hüküm? Ulusal ve uluslararası hukuku kastediyorum. Hukukun hangi maddesi telefon hakkını kullanamaz diyor? Peki, CPT başta olmak üzere diğer uluslararası kurumların var dediği tecrit bir işkence sistemi değil midir? İnsanlık dışı ve hukuk dışı değil midir? Bu soruları soruyoruz.”

“Talebimiz çok açık”

İmralı’daki tecrittin son bulmasını talep ettiklerini kaydeden HDP Grup Başkanvekili “Genel Kurul’da konuştuk ve konuşmaya devam edeceğiz. Talebimiz çok açık: İmralı’da Abdullah Öcalan ve yanındaki üç siyasi hükümlü avukatlarıyla ve aileleriyle görüştürülmelidir. Hem de hızlıca. Bu en doğal haktır. Kimse bunun üzerinden spekülasyon yapmaya kalkışmasın. Özellikle muhalefeti kastederek söylüyorum. Artık bu tür spekülasyonlara son verin, hukukun gereğini yapın ya da bunu savunun” dedi.