İngiliz ortadoğu uzmanları: Referandumun tam zamanı

İngiliz ortadoğu uzmanları: Referandumun tam zamanı

Orta Doğu araştırmacısı Gareth Stansfield, referandumun zamanlamasının çok uygun olduğunu söyledi. 

Stansfield, “Referanduma gitmenin tam zamanı. Referandum sonucunun pozitif olacağına inanıyorum. Referandum sonucu doğrultusunda dünya devletleri bağımsızlığa ikna edilecek” dedi.

Bağımsızlık için Kürdistan yönetiminin uluslararası toplumu da ikna etmesi gerektiğine dikkat çeken Stansfield, şunları ifade etti:

“25 Eylül referandumu Kürt halkı ve hassas bir süreçten geçen bölge için olumlu bir adım. Referandum sürecinin önemli oluşu kadar referandumdan ‘evet’ çıkmasıyla birlikte, Kürdistan liderliğinin uluslararası toplumu bağımsızlığa ikna etmesi de çok önemli.”

Önemli olan referandumun yapılması

Londra Üniversitesi öğretim üyesi Bill Park de, referandumun zamanlamasının yanlış olduğunu iddia edenlerin yanıldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Önemli olan referandumun yapılmasıdır. Toplum içerisinde ‘şimdi referandumun zamanı mı’ diye düşünenler olabilir. Bence şuan referandumun tam zamanı. Referandum sonucunun pozitif olacağına inanıyorum. Bu da Kürt liderliğine güç ve hak verecektir. Kürt liderliği Kürdistan’ın bağımsızlığı için referandum sonuçlarıyla halktan aldığı destek doğrultusunda komşu ülkelerle diyaloglar kuracaktır.”