İsmail Beşikçi: Kerkük ihaneti Kürtleri derinden yaraladı

Sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, 16 Ekim 2017’deki olaylarla ilgili “Kerkük ihaneti büyük bir ihanetti ve Kürtleri çok derin bir şekilde yaraladı” dedi.

 İsmail Beşikçi: Kerkük ihaneti Kürtleri derinden yaraladı

Sosyolog-yazar İsmail Beşikçi, 16 Ekim 2017’deki olaylarla ilgili “Kerkük ihaneti büyük bir ihanetti ve Kürtleri çok derin bir şekilde yaraladı” dedi.

Kdp.info’ya konuşan İsmail Beşikçi, “16 Ekim’de ihanet edildi. Bu ihanetin sonucunda birkaç bölge Kürdistan’dan koparıldı. Bundan dolayı Kürtler yaralı” ifadelerini kullandı.

25 Eylül 2017’de gerçekleştirilen Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’na da değinen Beşikçi, referandum hakkının tüm milletlerin meşru hakkı olduğunu belirtti.

Kürt milletinin de diğer tüm milletler gibi kendi kaderini belirlemeye hakkı olduğunu vurgulayan Beşikçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milletlerin tanınması ve kendi kaderilerini belirmesi için referandum demokrasinin vazgeçilmezlerindendir. Kürdistan Bölgesi’nde yapılan referandum da böyle meşru temellere dayanıyordu. Halklar ve milletlerin kendi kaderlerini belirmesi engellenmemeli.

Kürdistan bağımsızlık referandumunun sonucu olumluydu. Kürdistan halkının ezici çoğunluğu bağımsızlığa ‘Evet’ dedi. Bu sonuç çok önemliydi, Başkan Barzani’nin bu süreçte üstlendiği rol çok büyüktü ve saygıyı hak ediyordu.”

Kürt meselesinin 100 yıllık bir mesele olduğunun altını çizen Beşikçi, “Kürt ve Kürdistan sorunu, 100 yıl önce çözülmeliydi ve Kürtler devlet sahibi olmalıydı” şeklinde konuştu.

DAİŞ’in Irak’ın siyasal dengelerini değiştirdiğini belirten Beşikçi, şunları kaydetti:

“Irak’taki kaos ve kargaşa devam ediyor. Ancak DAİŞ ve Haşdi Şabi Kürtlerin başındaki iki beladır. DAİŞ ve Haşdi Şabi tehdidinin ortadan kalkması için Kürtlerin örgütlülüklerini geliştirmesi gerekir.”

REFERANDUM VE 16 EKİM OLAYLARI

Kürdistan’da 25 Eylül 2017’de halk, bağımsızlık için oy kullandı. Sandıktan yüzde 92.73 oranında “Evet” çıktı.

Referanduma tepki gösteren Bağdat yönetimi ise 16 Ekim’de ordu birlikleri ve Haşdi Şabi milisleriyle başta Kerkük olmak üzere Kürdistan idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeleri işgal etti.

Onbinlerce kişi bu saldırılar sonucu yerlerinden oldu.