Karayılan’dan Selahattin Demirtaş açıklaması

PKK üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, Mersin saldırısını kınayan Demirtaş hakkında, “Bazı konularda fikir ayrılığı olabilir. Selahattin Demirtaş da bu mücadelenin bir eseridir, bir parçasıdır” açıklamasını yaptı.

Karayılan’dan Selahattin Demirtaş açıklaması
Foto:ANF

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan Süleymaniye merkezli KNN TV'nin sorularını yanıtladı.  

Türkiye’de yaklaşan seçimler

Türkiye’de Haziran 2023’te yapılacak seçimler hakkında konuşan Karayılan, “Kürtler seçimlerde esas irade gücüdür, Kürtler kilittir. Kimi isterse o seçilecek. Şu anda hepsi Kürtlere muhtaçtır” dedi.

Karayılan, “AKP-MHP hükümetinin yeni projesinin amaçlarından biri de HDP’yi tasfiye etmektir. Barajın altında bırakmak ve zayıflatmaktır. Seçime giderken HDP’ye karşı kapatma dava açtılar. Bakacak, eğer HDP kitlesinin dağılacağını bilseler, yasal olarak HDP’yi kesin kapatacaklar ama kitlenin dağılmayıp, yeniden bir irade olarak ortaya çıkacaklarını bilseler kapatmayabilirler de. Erdoğan şimdi bunu hesaplıyor” yorumunu yaptı.

Demirtaş’ın Mersin saldırısı eleştirisi

Mersin’de PKK tarafından polis evine gerçekleştirilen saldırının ardından HDP eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın saldırıyı kınayan açıklamaları hakkında, “Bu bir çelişki mi yoksa düşünce farklılığı mı?” şeklindeki soruya yanıt veren Murat Karayılan, şöyle konuştu:

“Hayır, çelişki değildir. Bazı konularda fikir ayrılığı olabilir fakat hiçbir çelişki söz konusu değildir. Selahattin Demirtaş da bu mücadelenin bir eseridir, bir parçasıdır. Kaldı ki o da kendisini böyle görüyor. Yani bu camia çok geniştir; çok görüşlülük olabilir ama özgürlük ve demokrasi davası için birlik de hep olacaktır. Bu çerçevede hiçbir çelişki olmadığını belirtebilirim.

Doğrudur; hem işgalci Türk devletinin özel savaşı hem de muhalefette olan diğer güçler kullanmak, bazı fikir farklılıklarını çelişkiymiş gibi göstermek ve derinleştirmek istiyor. Bu anlamda hem hükümetin hem de muhalefetin çabaları var fakat bu hususta hiçbir sonuç alamayacaklar.”

Erdoğan ile Öcalan görüştü iddiası

Karayılan, “Geçtiğimiz dönemlerde Erdoğan’ın sayın Öcalan ile oturup görüşme yaptığı yönünde kamuoyuna birtakım haberler yayıldı. Bunun bir gerçekliği var mı?” sorusuna şu yanıtı vedi:

“21 aydır kimse İmralı hakkında haberdar değil. Ancak devlet veya hükümet tarafından sizin de söylediğiniz gibi haberler çıkıyor. Gelip giden heyetlerin olduğunu biliyoruz. Bunların arasında Erdoğan var mı yok mu, bilmiyorum. Son olarak Avrupa Konseyi’nin sözde İşkenceyi Önleme Komitesi aniden İmralı’ya gitti. “Görüştük” dediler fakat sonradan çıktı ki Serok Apo ile görüşmemişler. Böyle skandal gibi yalan konuştular. Esasta çok endişeliyiz. Serok Apo’nun sağlığından, İmralı’nın durumundan kaygılıyız, korku içindeyiz. Orada neler oluyor?”

Ateşkes gündemde mi?

“Tek taraflı bir ateşkese ve barış dönemi başlatmaya hazır mısınız?” şeklindeki soruya, “Böyle bir şey gündemimizde değil. Halkımıza, Önderliğimize, güçlerimize karşı her yerde saldırı söz konusu. Yani ateşkes şimdi gündemimizde değil ama siyasi çözüm istiyoruz. Bu amacımızdır. Eğer gerçekten bir proje varsa ve içinde ciddiyet olduğunu görürsek düşünebiliriz” yanıtını verdi.

Murat Karayılan, “Biz siyasi bir mücadele yürütüyoruz. Konuyu silahla ve şiddetle halletmek isteyen biz değiliz, Türk devletidir. Onlar ateşkesi bozdular, çözüm ve diyalog projesini durdurdular ve bize saldırdılar. Bu saldırıları durdururlarsa, proje ortaya çıkarsa ateşkes aşaması yeniden gündeme gelebilir. Ama şu anda böyle bir şey gündemde değil” diye konuştu.

Askeri operasyonlar

IŞİD ile savaşın ardından Ortadoğu'da Kürtlerin ön plana çıktığını, Türkiye’nin “Kürtlerin devlet olmasından ve Türkiye'nin parçalanmasından korktuğunu”, bunun önünü almak için de yeni Osmanlı konsepti yani “Misak-ı Milli sınırlarını işgal etme” planını devreye soktuğunu belirten Karayılan, bu temelde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi ve Rojava’da askeri operayonlara başladığını söyledi.

TSK’nın sınır bölgelerindeki operasyonlarda kimyasal silah kullandığını savunan Karayılan, “Türk devleti Dersim soykırımında mağaralarda nasıl kimyasal silah kullandıysa, şimdi de tünellerde gerillalara karşı kullanıyor” dedi.

Kimyasal silah iddialarına ilişkin direk bir yere başvurmadıklarını ancak kamuoyuna çağrıda bulunduklarını hatırlatan Karayılan, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) kimyasal silah başvurusunu devletin yapması gerektiğini söylüyor, bireysel başvuruları kabul etmiyor. Hiçbir devlet de başvurmadı” diye konuştu.

Irak Sınır Muhafızlarının sınıra yerleştirilmesi

Murat Karayılan, Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin sınır bölgelerinde güvenlik için almayı planladığı tedbirler ve Sınır Muhafızları’nın konuşlandırılmasına ilişkin soruya, “Irak Sınır Muhafızları olarak hareket eden bu güçler, Türk devletinin güvenliği için bazı yerlere konumlanmışlar. Sınırı korumuyorlar. Ülkesini işgal edenleri koruyorlar” suçlamasında bulundu.

“PKK'nin Irak sınırını geçerek Türk devletine saldırdığı ve tekrar Irak topraklarına döndüğü iddiası gerçek değil” diyen Karayılan, “PKK Dersim'de, Botan'da, Serhat'ta savaşıyor. PKK'nin Irak sınırını geçip Türk devletine saldırmasına ihtiyacı yok, tam tersi Türk devleti Irak sınırını geçmiş, her yere yerleşiyor biz karşısına çıkıp, hayırdır sen burayı işgal edemezsin diyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ni “işgal etmek istediğini” öne süren Karayılan, “Türk devleti Haftanin’den Hakurk’a kadar 128 askeri üs yapmış. Bu üslerde tahminen 30 bin asker var. Türk devletinin buralardan çıkması için çok ciddi askeri ve siyasi bir mücadele yürütmek gerekiyor” yorumunu yaptı.

Cemil Bayık’ın Dukan toplantısına mektubu

Karayılan, KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık’ın geçtiğimiz günlerde Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Başkanı Bafıl Talabani’nin çağrısı üzerine Süleymaniye’nin Dukan ilçesinde siyasi partilerin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıya gönderdiği mektubun içeriği hakkında bir soruya, şu yanıtı verdi:

“Cemil Bayık arkadaş, mektubunda Bafil Talabani öncülüğünde yapılan toplantıyı selamlıyor ve desteğini sunuyor. Farklı siyasi partilerin birliğinin ulusal birliğe dönüşme çağrısı da var. Arkadaşların aktardığı bilgilere göre mektubun içeriği bu şekildedir. Ulusal birliğin kurulması için çabaların olması lazım. Çünkü bu süreçte daha fazla ulusal birliğe ihtiyacımız var. KCK olarak Başûr statüsünün korunması için, Kurdistan halkımızın kazanımlarının korunması için, Irak federal sisteminin korunması için bizler sorumluluğumuzu yerine getiririz.”

Rojava’ya olası operasyon

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik karadan operasyon tehdidi hakkında da konuşan Karayılan, “Kesinlikle Rojava’ya saldıracaklar. Siyasi konjonktüre göre, pazarlıklar, hesaplar yapıyorlar fakat Kürtlere karşı savaşla seçime gitmek istiyorlar. Erdoğan iyi biliyor; eğer savaşmadan seçime giderse başaramayacak. Kürtlere karşı bir savaş yürütecek, başardım diyecek” ifadelerini kullandı.

İran’ın saldırıları

Murat Karayılan, İran’ın da Türkiye gibi “Kürt sorununu şiddet ile çözmeye çalıştığını” ifade ederek, “İran İslam Cumhuriyeti'nin de bu şekilde hareket etmesi gerekiyor. Askeri saldırılar çözüm değil. Rojhilat halkımız ve İran halkı aylardır alanlardalar, özgürlük istiyorlar, hak istiyorlar. Sorun İran'ın içindedir, Başûr'da (Kürdistan Bölgesi) değil. Böyle bir saldırıyı kabul etmeyiz. Kesinlikle şiddet kullanılan yol ve yöntemlere karşıyız” dedi.