Kerkük sorunu çözüm yolunda

Kurdistan Bölgesi ile Bağdat merkezi hükümetleri arasında devam eden Kerkük sorununun çözümü için adımlar atıldığı belirtiliyor.

Kerkük sorunu çözüm yolunda

Kurdistan Bölgesi ile Bağdat merkezi hükümetleri arasında devam eden Kerkük sorununun çözümü için adımlar atıldığı belirtiliyor.

Bağdat ve Erbil tarafından yapılan açıklamalarda, Kerkük’te devam eden sorunların çözümü için başlayan görüşmelerin olumlu geçtiği ifade ediliyor.

K24’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Başkanlık Konseyi Üyesi Ahmed Kani, Kerkük sorununda çözüme yaklaşıldığını, nihai çözümün Kürtlerin kendi aralarında birlikte hareket etmesine bağlı olduğunu söyledi.

Ahmed Kani, “Kerkük, Irak Anayasasının 140’ıncı maddesine bağlı ve önemli bir yere sahip. 16 Ekim olaylarından sonra olumsuz durumlar yaşandı. Fakat Başkan Mesud Barzani’nin Bağdat ziyaretinden sonra sorunların çözümü konusunda ilerleme kaydedildi. Hem Başkan Barzani ile Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, hem de Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında yapılan görüşmeler neticesinde karşılıklı bir yumuşama söz konusu. Fakat Kürtlerin anlaşması Kürt ve Kürdistan sorunlarını daha fazla çözüme yaklaştıracaktır” dedi.

Abdulmehdi'nin başbakanlığı sonrasında sorunlar çözüme evrildi

K24’e konuşan Şii Ulusal Hikme Hareketi Politbüro Üyesi Reza Cewad Taki de Abdulmehdi başbakan olduktan sonra, sorunların çözüme doğru evrildiğini, bunun da Erbil ile Bağdat’ın yardımıyla yapıldığını söyledi.

Taki, “Maaş ve bütçe sorunu çözüldü şimdi de Peşmerge ile Kerkük sorunları üzerinde yapılan görüşmeler çözüme doğru gidiyor. Bağdat, Kerkük’teki sorunların çözümünden umutlu ve bütün tarafların katılmasını istiyor. Ben krizi aştığımıza inanıyorum. Şu an sorun çözülmeye doğru gidiyor” şeklinde konuştu.

Kürdistan’da yeni hükümetin kurulmasından sonra Erbil’den bir heyetin Bağdat’ta giderek Kerkük’le ilgili görüşmelerde bulunması bekleniyor.

16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve İran destekli Haşdi Şabi milisleri, başta Kerkük olmak üzere Irak Anayasasının 140’ıncı maddesine göre “tartışmalı bölgeler” olarak nitelenen Kürdistan idaresi dışında kalan Kürdistani bölgeleri işgal etti.

Bu tarihten sonra Erbil ile Bağdat arasında sorunlar yaşanmaya başladı. Irak silahlı güçleri ve Haşdi Şabi tarafından Kürtlere yönelik saldırılar düzenlendi. Xurtmatu ve Kerkük’te çok sayıda vatandaş şehit düştü, onbinlercesi göçe zorlandı.