Kommersant : ‘Türkiye Pakistan ve Afganistan’daki cihatçılarla işbirliği yapıyor'

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 27 Eylül’de Dağlık Karabağ’da başlayan çatışmalar, Türkiye’nin bölgeye cihatçı taşıdığına dair iddialarla yeni bir boyut kazandı.

Kommersant : ‘Türkiye Pakistan ve Afganistan’daki cihatçılarla işbirliği yapıyor'

Rusya’da yayın yapan Kommersant gazetesi ise “Karabağ İçin Cihat Rusya’yı Nasıl Tehdit Ediyor?” başlıklı bir analiz yayınladı. 

Suriye ve Libya'dan gelen Türk yanlısı çetelerin Karabağ cephesinde savaştığı söylentileri geçen hafta yüksek sesle bastırıldığını belirten yazıda, Karabağ sorununun Müslüman Kardeşler'in tüm destekçileri tarafından Türk çıkarları prizmasından algılandığı  ve bu çatışmaya katılımın yalnızca cihad olarak değil Ankara’nın çıkarlarının korunması olarak görüldüğü belirtildi. ‘Bölgesel koalisyon’ olarak tanımlanan bu durumun Türkiye, Azerbaycan, Pakistan ve Afgan Hizb-i İslami Hikmetyar'ı kapsamakta olduğu belirtildi. 

Ayrıca şu ifadeler de dikkat çekti:

“Bugün cihatçıların Afganistan, Pakistan ve diğer ülkelerden "Karabağ cihadına" naklini organize edenler, hayatta kalan militanların daimi ikamet yerlerine gönderilmesini sağlayamazlarsa, Rusya bu işi kendi silahlı kuvvetleriyle yapmak zorunda kalacak.”

 Analizi paylaşan Rusya Uzmanı Kerim Has ise 'çok ilginç' notu düştü.