Kürdistan Bölgesi ve Irak, Türkiye ile demiryolu inşası için görüşüyor

İletişim ve Ulaştırma Bakanı Ano Cewher, Irak-Kürdistan Bölgesi ve Türkiye’yi birbirine bağlayan uluslararası bir demiryolu inşası için Anlara ile bir anlaşma taslağı imzaladıklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi ve Irak, Türkiye ile demiryolu inşası için görüşüyor

Rûdaw'a konuşan Kürdistan Bölgesi İletişim ve Ulaştırma Bakanı Ano Cewher Abdoka, Kürdistan Bölgesi’nde gerek iç ve gerekse de uluslararası demiryolu hattı konusunda İmar Bakanlığı ile bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi.

Uluslararası demiryolunun inşasını görüşmek üzere Bağdat'a birkaç ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Abdoka, “El-Fav (Fao) limanından Bağdat, Kerkük, Erbil, Musul, Duhok'a, oradan da Nusaybin ve Türkiye'ye demiryolları inşa etmek için Bağdat ve Ankara ile bizim aramızda bir taslak anlaşma imzaladık” dedi.

Bakan Abdoka, Kürdistan Bölgesel hükümetinin, Şubat ayında Alman Deutsche Bahn demiryolu şirketi ile Kürdistan Bölgesi genelinde bir demiryolu sistemi tasarlamak için bir mutabakat zaptı (MoU) imzaladığını hatırlattı.

Irak hükümetinin uluslararası demiryolu için bir İtalyan şirketiyle zaten bir anlaşma yaptığını belirten Ano Cewher Abdoka, Kürdistan Bölgesi’nde demiryolu sisteminin inşasına başlamak için İngiliz TenBroeke şirketi ile bir anlaşma imzalamaya çalıştığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nde demiryolu sistemi inşa planları henüz yeni. Ancak Irak'ta 1990'larda ABD tarafından uygulanan yaptırımlar döneminde kendi kaderine terk edilen demiryolu ağının yeniden canlandırılması planı son birkaç yılda adım adım hayata geçiriliyor.

2018'de Felluce-Bağdat demiryolu hattı tamamlandı. 2016'da Çin'den gelen 12 yeni tren için 137 milyon dolar harcandı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Mart ayında Irak, Türkiye ve Körfez ülkeleriyle bölgede ticareti artıracak bölgesel bir demiryolu ağı oluşturulması konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi.