Rojava ve Kürdistan Bölgesi sınırı için ‘yeni ordu’ projesi tartışmaya yol açtı

İYİ Parti lideri Akşener, Rojava ve Kürdistan Bölgesi sınırlarında “güney ordusu” adıyla yeni bir ordu kuracaklarını söyledi. Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar ise bu projeyi “komedi ve mizah” şeklinde yorumladı. Öte yandan Akşener ve Kılıçdaroğlu’na “güney ordusu” projesinin ayrıntıları da paylaşıldı.

Rojava ve Kürdistan Bölgesi sınırı için ‘yeni ordu’ projesi tartışmaya yol açtı

Türkiye’de 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde yarışan siyasi partilerin büyük çoğunun seçim propagandasında Türkiye'de bulunan başta Suriyeli ve Afagan olmak üzere diğer ülkelerden gelen sığınmacı ve mülteciler yer aldı.

Muhalefet ile iktidar arasında “sınır güvenliği” konusu ise uzun zamandan beridir tartışma konusu.

Öte yandan Rojava’ya yönelik askeri operasyonlar ve Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK’ye karşı devam eden askeri operasyonlar da yıllardan beridir gündemde. Bu kamsamda muhalefet kanadının sınır bölgesinde “güney ordusu” adıyla yeni bir proje hazırladığı ortaya çıktı.

Akşener’in “Güney ordusu” projesi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı bir televizyon programında Hatay’dan Hakkâri’ye kadar Rojava ve Kürdistan Bölgesi sınırlarında konuşlandırılacak yeni bir kuracaklarını belirtti

Akşener, "Sınırlarımızın kevgire döndüğü bir tabloda, sayın Erdoğan ve arkadaşlarının bekayı muhafaza etmeleri mümkün değildir. İşte bu yüzden biz gelir gelmez; Hem terörle etkin bir mücadele gerçekleştirmek hem de sınırlarımızı korumak için Güney Ordusu'nu kuracağız" diye belirtti.

"Komedi, mizah gibi"

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise bu ifadeleri "Komedi, mizah gibi" sözleri ile değerlendirdi.

Katıldığı bir televizyon programında konu hakkındaki soruyu yanıtlayan Akar, şunları söyledi:

"Ordumuzun mevcudu aşağı yukarı 500 bin kişi. Karargahlardaki generallerimiz, amirallerimiz, subaylarımız, astsubaylarımız hepsi her konuyu inceliyor. Bir şey yapılırken 'pat' diye yapılmıyor ne Bakan ne Genelkurmay Başkanı kendi başına bir şey söylüyor. İhtiyaçlar vardır, sorunlar vardır. Hangi ihtiyaç, hangi sorun var diye bakılır. Bizim 2'nci Ordumuz, 7'nci ve 6'ncı Kolordularımız var, bunlar görevlerini yapıyorlar. Nerede aksaklık var, nerede yanlışlık var, ne olmuş? 'Güney ordusu' ne demek, nereden çıktı bu? Kim yapacak, kim söylüyor? Burada müesses bir nizam var. Anayasa çerçevesinde görev yapan bir Silahlı Kuvvetleri var, Genelkurmay Başkanı var, Kara Kuvvetleri Komutanı var. Onlar ne düşünüyorlar, onlar bilmiyorlar mı?"

Projenin ayrıntıları

Söz konusu projenin Meral Akşener'in danışmanı ve eski askeri hakim Ahmet Zeki Üçok tarafından hazırlandığı ve hem Akşener'e hem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulduğu belirtiliyor.

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan ise projenin detaylarını yazdı.

Buna göre proje, Hatay, Antep, Kilis, Urfa, Mardin, Şırnak ve Hakkâri illerinin bulunduğu Rojava ile Kürdistan Bölgesi sınırlarının tümünü kapsayan bir coğrafi alanda hayata geçirilmek isteniyor.

Silah, mühimmat ve personel olarak standart ordu düzeyinde olması planlanan bu askeri oluşumun tugay düzeyinde askeri birliklerden oluşması ve “sınır ötesi” operasyonlara katılabilecek şekilde eğitimli ve teçhizatlı olması planlanıyor.

Ayrıca bu kuvvetin faaliyetlerinde İHA ve SİHA’lardan da destek alınmasını düşünüyor.