Şırnak'taki ağaç kesimine tepki: Kürdün ağacı ağaç değil mi?

Şırnak’ta güvenlik gerekçesiyle kesilen ağaçlar ve ekolojik yıkımla ilgili Kadıköy’de basın açıklaması düzenlendi: “Ülkenin dört bir yanında savaş, rant, yağma ve talan politikalarınız için sürdürdüğünüz ekolojik suçlarınıza bir an önce son verin.”

Şırnak'taki ağaç kesimine tepki: Kürdün ağacı ağaç değil mi?

Şırnak'ta yaklaşık iki yıldır korucular denetiminde "güvenlik" gerekçesiyle kesilen ağaçlar ve coğrafyanın ekolojik tahribata uğratılmasıyla ilgili bugün İstanbul, Kadıköy İskelesi'nde basın açıklaması düzenlendi.

"Halklar için barış, ağaçlar için barış, doğa için barış", "AKP savaş, halklar barış istiyor", "Talana değil ormanlara sahip çık, "Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganlarının atıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekilleri Dilşat Canbaz ve Musa Piroğlu'yla birlikte HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü katıldı.

"Ormanların yüzde 7'si yok edildi"

Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin her bölgesinde çok yaygın olarak devam eden ekolojik talan Şırnak başta olmak üzere Kürdistan'ın birçok ilinde daha katmerli bir şekilde sürüyor. Geçtiğimiz günlerde Şırnak Barosu'nun yapmış olduğu bir çalışma ile ortaya çıkan ağaç kesimleri, talanın kabul edilemez boyutlarda olduğunu gösteriyor. Şırnak Barosu'nun yaptığı açıklamaya göre 2021 yılında yalnızca Şubat ayından Eylül ayına kadarki yedi aylık bir sürede Şırnak'ın tüm ormanlarının yüzde 7'si yok edildi.

"İçerisinde asırlık ağaçların da bulunduğu ormanlarda süren bu katliama dur demek için Şırnak Barosu'nun yaptığı başvurular da sonuçsuz kalırken bölgeden gelen görüntülerde ormanlık alanın tamamen çoraklaştığı ve tek bir ağacın bile kalmadığı görülüyor. Burada kesilen ağaçlar büyük bir rant kapısına dönüşüyor. Bölgeden her gün ortalama 20-25 kamyon ağaç çıkarılırken bu orman varlığının tamamı piyasaya kereste olarak sürülmek üzere Urfa'nın Haliliye ilçesindeki Keresteciler Çarşısı'na ve diğer illere götürülüyor.

"Terör" bahanesi

"Batı'da adrese teslim yakılan ormanlarla, asırlardır yaşayan zeytin ağaçlarının enerji şirketleri tarafından kesilmesine izin veren yasalarla, Kürdistan'da ise 'terör' bahane edilerek talan politikalarıyla koca bir ekosistem ağır tahribata uğratılmaktadır. Kesilen ormanları sadece odun ve para olarak görenler bölgenin tüm ekolojik yapısını altüst etmektedir. Sadece ağaçları talan etmiyorlar, bölgenin tarihine, geleceğine ve yaşamın her türlü çeşitliliğine de onulmaz zararlar veriyorlar. Bu talan ve savaş siyaseti birbirini besliyor. Bizler bu suçları işleyenlerin peşinde olacak ve yargılanmaları için elimizden geleni yapacağız.

"Şırnak'ta süren orman katliamını ve ülkenin dört bir yanında savaş, rant, yağma ve talan politikalarınız için sürdürdüğünüz ekolojik suçlarınıza bir an önce son verin!

"Birlikte mücadele edeceğiz"

"Doğal varlıkları ve yaşamı birer rant kapısı olarak gören anlayışlara karşı hep beraber sesimizi yükseltiyoruz ve Şırnak başta olmak üzere coğrafyanın dört bir yanındaki doğa talanının karşısında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Savaşın kaybedeninin çok olduğunu bu doğa katliamıyla bir kez daha görmüş olduk. Bunun için geleceğimize, toprağa, suya, ormanlara sahip çıkmanın insanlık mücadelesinin parçası olduğunu düşünüyoruz. Birlikte mücadele ederek değiştireceğiz."

"Şırnak bilinçli bir şekilde talana açıldı"

Basın açıklamasından sonra söz alan Ferhat Encü ise şunları kaydetti:

"Bizler devlet denetiminde ve korucuların iş birliği içerisinde olduğu bir talan politikasıyla karşı karşıyayız. Kürdistan'a yönelik pervasız bir saldırı söz konusu. Maalesef bu saldırılar Türkiye toplumu tarafından görülmüyor. Şırnak bilinçli bir şekilde talana açıldı. Çünkü orada bir rant kapısı açıldı ve kesilen her bir ağaç devlet için para demektir, servet demektir. Ekonomik kriz içerisinde sıkışan AKP-MHP iktidarı buradaki ağaçlardan kazanacağı ranta göz dikmiştir. Umuyoruz ki bu ses duyulacak ve bu talan politikasından vazgeçilecektir."