Türkiye'deki mültecilerle ilgili iddia; Örgütlenmeye başladılar

Türkiye’de bulunan çoğu Suriyeli ve diğer ülkelerden sığınmacıların internet üzerinden örgütlendiği ve “konvoy” oluşturarak Avrupa'ya geçmeye hazırlandıkları öne sürüldü.

Türkiye'deki mültecilerle ilgili iddia; Örgütlenmeye başladılar

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post, çoğu Suriye ve diğer komşu ülkelerden gelen çok sayıda mülteci ve göçmenin Türkiye'den Avrupa'ya gitmek istediğini yazdı.

“Işık konvoyu adıyla örgütleniyorlar”

Gazete ile iletişime geçen bir kaynak, son günlerde çok sayıda Suriyeli mültecinin sosyal medya üzerinden "ışık konvoyu" (#قافلة_النور) hashtag'ı ile örgütlendiğini ve "dev bir konvoy" halinde Türkiye’yi terk etmeye hazırlandığını söyledi.

Seth J. Frantzman imzalı haberde, mülteci grubuna katılmak isteyen kişilerin sayısının binleri bulabileceğini belirtildi.

Haberde, medyada ünlü kişilerin, insan hakları ihlallerinin ve diğer kışkırtmaların bu örgütlenmeye yol açtığına dikkat çekildi. 

Sosyal medyada aktivistler, Suriyelilerin Türkiye'de “ırkçılığa maruz kaldığına” değinerek, “uluslararası örgütlere, insan hakları örgütlerine ve medyaya, kervanın AB'ye insani geçişini kolaylaştırmak için onları desteklemeleri ve yardım etmeleri için” çağrıda bulundu.

"Korkarım ışık konvoyu çok karanlık bir sayfaya dönüşecek"

Twitterda yorum yapan bir gazeteci, “Korkarım 'ışık konvoyu' insanlık adına çok karanlık bir sayfaya dönüşecek. Çünkü Frontex, ne Suriye'de kötüleşen yaşam koşullarını, ne de Türkiye'de Suriyelilere karşı artan şiddet içeren ırkçılığı veya Esad ile normalleşmeyi AB'nin güvenliğinden daha fazla dikkate almayacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberde, olası bir göç dalgası durumunda Türkiye hükümetinin göçmenleri Yunanistan'a ulaşmaya teşvik edip etmeyeceği konusunun henüz belli olmadığı ancak Ankara’nın “geçmişte mültecileri kriz yaratmak için kullandığı” ifade edildi.

Jerusalem Post, Türkiye’nin son dönemde Rojava’ya yönelik yeni saldırı başlatma tehdidinde bulunduğunu, bunun da “Suriye'deki insanları yerinden olmaya sevk edebileceğini” yazdı.

“Belarus’taki gibi bir durum yaşanabilir”

Haberde, bu durumun, geçen yıl çoğu Kürt sığınmacının Türkiye'den veya Türkiye üzerinden Batı Avrupa'ya ulaşma umuduyla Belarus’a gitmesi ile ortaya çıkan zor duruma benzediğine dikkat çekildi.

Türkiye, 2011'de Suriye İç Savaşı'nın başlamasından bu yana Suriye'den gelen milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptı. 2015'te yaklaşık bir milyon göçmen, deniz ve kara yoluyla Türkiye'yi terk ederek Yunanistan'a ve ardından Sırbistan üzerinden Macaristan ve Almanya'ya gitti.

İsrail gazetesi, 2014 ve 2015'te IŞİD tarafından soykırıma uğrayan Ezidi Kürtlerin de bu kaçış yolunu aradığını belirtti.

Türkiye'de ilk başlarda hoş karşılanan sığınmacıların son yıllarda ırkçı yaklaşımla karşı karşıya kaldıklarına işaret edilen haberde, Ankara’nın Suriyeli Arap mültecileri kullanarak Efrin, Serekaniye gibi Kürt bölgelerine yerleştirme ve bu bölgelerde demografik değişime gitme planı olduğu da ifade edildi.

Ayrıca, Mart 2020'de Avrupa'nın Suriye'deki ihlalleri eleştirmesine kızan Türkiye’nin, Yunanistan sınırını “açtığı” ve “göçmenleri Yunanistan'a yöneltmeye çalıştığı” belirtildi.