12 Kürt Partisi'nden Araplara karşı ortak cephe

Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet sürdüren 12 siyasi parti, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerde Araplaştırma politikasının bir an son bulması gerektiğini belirterek, Erbil, Bağdat ve Birleşmiş Milletler’e dosya  sunacakları açıklamasında bulundu.

12 Kürt Partisi'nden Araplara karşı ortak cephe

Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet sürdüren 12 siyasi parti, Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerde Araplaştırma politikasının bir an son bulması gerektiğini belirterek, Erbil, Bağdat ve Birleşmiş Milletler’e dosya  sunacakları açıklamasında bulundu.

Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma ve Kürtleri göç ettirme politikası tüm hızıyla devam ederken, söz konusu bölgelerden her gün hak ihllaleriyle ilgili yeni haberler geliyor.

Kürdistan Bölgesi’nde faaliyetlerini sürdüren 12 siyasi partinin temsilcisi, başkent Erbil’de yaptıkları ortak basın açıklamasında, Kerkük ve diğer bölgelerde uygulanan Araplaştırma politikasına tepki gösterdi.

12 siyasi parti adına ortak açıklamayı okuyan Kurdo Salih, “Kerkük ve diğer Kürdistani bölgelerdeki Araplaştırma ve hak ihlalleriyle ilgili dosyalar hazırladık. Kürtlere yönelik baskılar devam ediyor. Kürt çiftçilerin arazileri yakılıyor. Elimizde çok ciddi belgeler var” dedi.

Söz konusu dosyaları Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Irak hükümeti ve Birleşmiş Milletler’e (BM) sunacaklarını belirten Kurdo, “Kaos ve ihllaler devam ediyor. Güvenlik sorunu giderek büyüyor. Tüm bunlar DAİŞ’in yeniden baş gösterme tehdidini oluşturuyor. Irak hükümetinin bunları ciddiyetle ele almasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürdistan Komünist Partisi Politbüro Üyesi Ahmed Şerwani de söz konusu ihlallere dikkat çekerek, “Eğer taleplerimize olumlu yanıt almazsak, parlamento ve BM Temsilciliği önünde geniş katılımlı gösteriler düzenleme kararı aldık” dedi.

16 EKİM’DEN SONRA KÜRTLERE BASKILAR ARTTI

16 Ekim 2017’de Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) bazı komutanlarının yardımıyla Kerkük’ü ve diğer Kürdistani bölgeleri işgal etti. Bu tarihten sonra Kürtlere yönelik saldırılar başladı, Xurtmatu ve Kerkük’te çok sayıda vatandaş şehit düştü, onbinlercesi göçe zorlandı.

Son dönemler Araplaştırma politikası çerçevesinde Kerkük’e 12 bin Arap ailesinin yerleştirilerek, kentin demografisinin değiştirilmeye çalışıldığı, Arapların Kürt çiftçilerin tarım arazilerine de zarar verdiği bildirilmişti.

Kerkük Tarım Merkezi Müdürü Mehdi Mübarek, K24’e yaptığı açıklamada, “Irak güvenlik güçlerinin gözleri önünde, Kürt çiftçilerin mahsulleri Araplar tarafından yakılıyor ve yine ekinleri Araplar tarafından biçiliyor” ifadeleini kullanmıştı.

Irak güvenlik güçlerinin yaklaşık 12 bin Arap ailesini Kerkük’e yerleştirdiğini dile getiren Mübarek, “Şu an Kerkük Araplaştırma ve Şiileştirme politikasıyla karşı karşıyadır. Kentin demografisi değiştirildi” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Son 3 günde Kerkük'te Kürtlere ait 100 dönüm arazi yakıldı

Kerkük il sınırları içerisinde 3 günde 100 dönümü aşkın ekin arazisinin yakıldığı belirtildi.

Arazileri yakanların Irak’ın orta ve güney kesimlerinden getirilen Araplar tarafından yakıldığı kaydedilirken, arazileri yakanlara yönelik herhangi bir hukuki işlemin yapılmadığı ifade edildi.

Kürt çiftçiler, Kerkük başta olmak üzere Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan bölgelerdeki arazilerin her zaman yakılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydediyor.

Çiftçiler, Kerkük sınırları içerisinde şimdiye 30 yakma hadisesinin yaşandığını aktardı.

Yakma hadiseleriyle ilgili herhangi bir araştırma ve adli işlemin yapılmadığını vurgulayan çiftçiler, Kerkük il idaresinin Araplaştırma politikalarına çanak tuttuğunu dile getiriyor.