ENKS, Efrin ve Sere Kani konusunu ABD'li yetkililerle görüşecek

ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Muhammed İsmail, BM Genel Kurulu’na davet edilen Rojavalı temsilcilerin ABD’li yetkililerle görüşmesinde Efrin ve Sere Kani’deki durumları gündeme getireceğini söyledi.

ENKS, Efrin ve Sere Kani konusunu ABD'li yetkililerle görüşecek

Demokratik Suriye Meclisi’nden (DSM) ve Suriye muhalefetinden birer olmak üzere iki ayrı heyet Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitmişti. Suriye muhalefeti heyeti içerisinde Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) temsilcileri de bulunuyor.

Rûdaw’a konuşan ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Muhammed İsmail, ENKS temsilcilerinin New York’taki temaslarında genel olarak Suriye’deki durumu, özel olarak da Rojava’nın durumunu ele alacaklarını söyledi.

İsmail, “BM Genel Kurulu'na Suriye muhalefetinden 5 kişilik bir heyet davet edildi. Bunlardan biri Suriye müzakere heyeti başkan yardımcısı Dr. Abdulhakim Beşar ve diğer dördü müzakere heyeti üyesi. Heyet içerisinde İbrahim Biro da yer alıyor. Heyet, bölgede etkin olan ülkelerin temsilcileriyle bir araya gelecek. Heyetimiz (ENKS) de görüşmelerde Efrin, Sere Kani ve Gre Spi’deki durumu ve halkın evlerine geri dönmesi konusunu gündeme getirecek” dedi.

Öte yandan İlham Ahmed başkanlığında Demokratik Suriye Meclisi’nden (DSM) bir heyet de Rojava Özerk Yönetimi adına Washington’da bulunuyor.

Demokratik Suriye Meclisi yöneticilerinden Telal Muhammed, "Suriye krizini çözme çabaları devam ediyor. Pederson, Şam ziyareti sırasında Cenevre görüşmelerinin 6’ıncı turuna başlanmasını istedi. Anayasa tartışmalarına Özerk Yönetim temsilcilerinin de dahil edilmesi için çaba sarf ediliyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Anayasa Komitesi ve müzakerelerin sürdürülmesi kapsamında Şam'ı ziyaret etti.

Kürt taraflar, uluslararası alanda gerçekleşen müzakerelere tek bir çatı altında katılma konusunda henüz bir anlaşmaya varmış değil. Özerk Yönetim ise Cenevre görüşmeleri başta olmak üzere diğer görüşmelere katılmak için meşrutiyet arayışında.