ABD Konsolosluğu'ndan Neçirvan Barzani'ye: Ezidilere desteğiniz için teşekkür ederiz

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu, Ezidi Kürtlere verdiği destek savunulmaları konusunda liderlik ettiği Başkan Neçirvan Barzani’ye teşekkürler etti.

ABD Konsolosluğu'ndan Neçirvan Barzani'ye: Ezidilere desteğiniz için teşekkür ederiz

IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Şengal'e saldırarak binlerce Ezidi Kürdü katletti, binlercesini de kaçırdı.

Dönemin başbakanı Neçirvan Barzani’nin talimatı ile kurulan Ezidi Kürtleri Kurtarma Ofisi, Irak, Suriye ve diğer ülkelerde kaşırılanların izini sürerek geri getirilmeleri için çalıştı.

ABD’nin Erbil Başkonsolosluğu, Ezidi Soykırımı’nın 9’uncu yıldönümü vesilesiyle bugün başkent Erbil’de düzenlenen törene ilişkin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın paylaşımını etiketleyerek, Başkan Neçirvan Barzani’ye teşekkür etti.

Konsolosluğun paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

“Ezidi halkına desteğiniz ve hayatta kalan Ezidilerin adalet ve hesap verebilirliğini savunmadaki liderliğiniz için teşekkürler Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani. Ezidiler, Irak Kürdistan Bölgesi'nin çeşitli dokusunun önemli bir parçasıdır ve hoşgörü ve karşılıklı anlayış, daha barışçıl, kapsayıcı ve müreffeh Kürdistan Bölgesi’ne yol açacaktır.”

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, gün vesilesiyle yaptığı açıklamada "Ezidi Kürtlere verdiğimiz destek değişmedi. Bu günü anarken, din ve inançları yüzünden mağdur olanlar için adalet ve hesap verebilirlik için çalışıyoruz” dedi.

Miller, ayrıca Erbil ve Bağdat’a Şengal Anlaşması'nın uygulanması çağrısında bulundu.

Kürdistan Bölgesi hükümeti ile Irak hükümeti Elim 2020’de Şengal’deki durumu normalleştirmeye yönelik bir anlaşma imzaladı.