'ABD, Rojava'da siyasi bir bölge kurmaya başladı'

'ABD, Rojava'da siyasi bir bölge kurmaya başladı'

Rojava’dan yerel bir kaynağın verdiği bilgilere göre Amerika, Rojavalı güçler ile bir dizi görüşmenin ardından Rojava’da siyasi bir bölge kurmaya başladığını söyledi.

Basnews'te yer alan habere göre, söz konusu kaynak Amerika’nın Suriye’deki Kürt güçleri ile bir araya geldiği ve toplantılarda Kürt yetkililere birlikte hareket ederek ortak tutum almaları yönünde önerilerde bulunduğunu açıkladı. Sözlerinin devamında “Amerika, Kürtlerin siyasi ve askeri olarak birlik olmasını istiyor” diyen kaynak Washington’un, Rojavalı bütün bileşenlerin siyasi ve askeri konularda hareket etmeleri ile birlikte Rojava'da siyasi bir bölgenin kurulmasına zemin hazırlayabileceklerini söyledi. 

“Amerika Kürtleri koruyacak”

Konuşmasının devamında aynı kaynak, Amerika’nın, Rojava’da kurulacak siyasi bir bölge ile Kürtleri koruyacağını ve petrol ve doğalgaz yatırımlarına başlayacağını söyledi.

Diğer yandan petrol ve doğalgaz yatırımları çerçevesinde Suudi Arabistan Aramco Petrol Şirketinin Rojava’da çalışmalar yaptığını ifade eden kaynak, geçen cuma günü Deyr ez Zor petrol rafinerine gelen Suudi ve Mısır’lı uzmanları korumak için bir grup Suudi subayın geldiğini söyledi. Suudi Arabistan ve Mısırlı uzmanların petrol üretimini arttırma ve eğitim için bölgeye geldiklerini sözlerine ekledi.

Suriye Rejimi'nin Tutumu

Aynı haber kaynağının Suriye rejiminin söz konusu proje hakkındaki tutumu hakkında da şöyle konuştu:

”Suriye Ulusal Güvenlik Kurumu Başkanı Ali Memlük bölge aşiretleri ile bir araya gelerek proje karşıtı tutum alınmasını istedi. Fakat Suriye rejiminin bu çabası boşa çıktı. Çünkü bölgedeki Arap aşiretler DSG (Demokratik Suriye Güçleri) ile devam iş birliği içinde olmaya edeceklerini ve DSG’nin yanında yer alacaklarını ifade ettiler.”

“Halk, Amerika’nın yanında”

Kürt haber kaynağı, ”Suriye rejimi Amerika’nın bu tutumu karşısında sessiz kalacak. Çünkü Amerika bölge halkı ile anlaştı ve halk da Amerika’nın projesine destek veriyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Tutumu

Türkiye’nin, ABD ve Kürt güçlerinin bölgedeki faaliyetlerine ilişkin de bilgiler veren Rojavalı kaynak; Türkiye’nin söz konusu gelişmeler ile ilgili tutumu hakkında da şöyle konuştu:

“Ankara bu anlaşmaya, olan bitene rıza göstermiyor. Ama Ankara çaresiz çünkü Türkiye, Libya ile askeri olarak anlaştıktan sonra Rusya da bu durum karşısında sessiz kaldı.”

Haber kaynağı konuşmasının devamında,” Amerika, Türkiye’yi Akdeniz’de gaz ve petrol bulma ile meşgul edip ve Mısır, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail sorunlar yaşaması ve böylece Türkiye’nin Suriye’nin işgalinin önüne geçmek istiyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak söz konusu kaynak konuşmasını şu şekilde sürdürdü, ”Türkiye’nin Mısır, Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail ile yaşadığı sorun başka sorunlara da sebep olacak. Bu da Türkiye’de istikrarı olumsuz etkileyecek. Aynı zamanda bu durum Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gelecek seçimlerde ciddi oy kaybı yaşamasına neden olacak bu da Türkiye’nin çaresiz bir şekilde sessiz kalmasına sebep olacak. Diğer taraftan, Rojava’da kurulacak hükümet PKK üzerinden kurulmayacak.”