ABD Suriye Büyükelçiliği, Twitter'dan PYNK ile ENKS anlaşmasını Kürtçe paylaştı

ABD Suriye Büyükelçiliği, Twitter'dan PYNK ile ENKS anlaşmasını Kürtçe paylaştı

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği, Rojava’nın Haseke kentinde ENKS ile PYD arasında varılan Kürt Birliği’nin ilk aşamasının tamamlandığını bildirdi.

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rojava’nın Haseke kentinde ENKS ile PYD arasında varılan Kürt Birliği’nin ilk aşamasının tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada, “ENKS ve PYD heyetleri, 2014 Duhok Anlaşması’nın idari, egemenlik ve savunma işbirliğini içerek şekilde, Kürt Birliği’nin sürdürülmesi için ilk aşamaya geçtiklerini teyit etti” denildi.

Açıklamada, “Her iki taraf da ortak siyasi vizyon üzerinde anlaştı ve yakın gelecekte kapsamlı bir anlaşma imzalamak üzere müzakere etmeye devam edeceklerini vurguladı” ifadeleri kullanıldı.

Söz konusu açıklamada, ABD’nin bu ilk anlaşmayı daha fazla fikir birliği ve pratik işbirliğine dayalı önemli bir adım olarak değerlendirdiği ifade edilerek, “Bu, Suriye’deki Kürt halkına ve Suriye’nin tüm bileşenlerine fayda sağlıyor” denildi.

Öte yandan açıklamada, söz konusu anlaşmanın Suriye Kürtleri ile ABD arasındaki büyük siyasi koordinasyonun ilk önemli adımı olduğu vurgulanarak, “Ayrıca Esad rejimine karşı çıkan tüm Suriye taraflarıyla ittifak yapmak, BM’nin 2254 sayılı kararına barışçıl bir çözüm bulunmasına yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, DAİŞ’e karşı verilen mücadeleden de söz edildi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve 29 parti ve hareketten oluşan Kürt Ulusal Birliği Partileri, siyasi açıdan ortak bir anlayış temelinde uzlaşıya vardıklarını belirterek, 2014 Duhok Anlaşması’nın diyalog ve müzakerelerde temel olarak ele alınacağını açıklamıştı.

PYNK-ENKS'den ortak açıklama – alevi gazetesi – alevinet

Açıklama