Ege'de Yunan savaş uçağı düştü,Yunan basınından Düşen uçakla ilgili flaş iddia

Ege Denizi'nde Yunanistan'a ait bir savaş jetinin düştüğü bildirildi.

Ege'de Yunan savaş uçağı düştü,Yunan basınından Düşen uçakla ilgili flaş iddia

Yunan basınında yer alan son dakika haberine göre Ege'de Midilli adası yakınlarında Yunan savaş uçağı düştü. Yunan jetinin Ege'de Türk uçaklarını 'püskürtme operasyonuna' katılan iki jetten biri olduğu ve dönüş yolunda düştüğü iddia edildi. TSK ise yaptığı açıklamada iddiaları yalanlayarak herhangi bir Türk jetinin bölgede bulunmadığını duyurdu

Yunan Hava kuvvetleri’ne ait Mirage 2000-5 tipi bir savaş uçağı, Ege’de Skiros adası yakınlarında denize düştü. Uçağın ve pilotunun bulunması için geniş çaplı arama başlatıldı. Yunan basını, uçak ile saat 12:15'te Skyros adasının kuzeydoğusunda temasın kesildiğini yazdı.

Yunanistan'ın Proto Thema gazetesi, savaş jetinin Türk uçaklarını engellemek için Ege'de görev yapan filoda bulunduğunu iddia etti.

İT DALAŞI İDDİASI

Yunan devlet televizyonu ERT, kazanın Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait uçaklarla it dalaşından sonra meydana geldiği iddiasını duyurdu. Buna göre, Mirage tipi iki uçak Kuzey Ege’de TSK’ye ait uçaklarla gerçekleştirdikleri it dalaşından sonra Skiros Adası’ndaki piste dönüşe geçti ancak grup kaptanı olan pilotlardan birisiyle irtibat 12.15 sularında kayboldu. Gruptaki ikinci pilot, uçağın denize düştüğünü irtibat kulesine aktardı.

Türk Silahlı Kuvvetleri, uçağın düştüğü sırada herhangi bir Türk jetinin bölgede bulunmadığını duyurdu.

İT DALAŞI NEDİR?

İlk olarak; it dalaşı aynı ülkeye ait pilotların kendi aralarında yaptığı bir antrenmandır. İkinci olarak ise; düşman veye iki ayrı ülkeni hava kuvvetleri pilotlarının birbirlerine üstünlük sağlamak için yaptıkları manevra taarruzudur.İki ülkenin uçaklarının silah ateşlemeden birbirlerine kilitlenmelerini amaç edinir.

MİRAGE 2000 SAVAŞ UÇAKLARI ÖZELLİKLERİ NELER?

Dünyanın en önemli savaş uçaklarından bir tanesi olup günümüzde birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. Yapımı Fransa’ya ait olan bu uçağın yapan firma Fransız Dassault firmasıdır. Dördüncü nesil savaş uçağı kategorisinde bulunan bu savaş uçağı küçük ve düşük maliyetli bir uçak olması sebebiyle günümüze değin geliştirilmiş ve halende kullanılmaktadır.