ABD Türk şirketleri uyardı, TÜSİAD’a yaptırım mektubu gönderdi

ABD TÜSİAD’a mektup göndererek, Türk şirketlerini, yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamak konusunda uyardığı iddia edildi.

ABD Türk şirketleri uyardı, TÜSİAD’a yaptırım mektubu gönderdi

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile Türkiye Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş 19 Ağustos’ta telefonla bir görüşme gerçekleştirdi. ABD’den yapılan açıklamada görüşmede ABD, Türkiye'yi Rusya'nın Batı’nın yaptırımlarından kaçmak için ülkesini kullanmasına izin vermemesi konusunda uyardığı belirtildi.

Bu açıklamadan günler sonra Adeyemo’nun yazılı olarak da Türkiye’yi uyardığı ve Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD)’a bir mektup gönderdiği ileri sürüldü.

İddiayı Wall Street Journal gazetesi ortaya attı. Gazete, “ABD, Türk şirketleri, yaptırım uygulanan Ruslarla çalışmamak konusunda uyardı. ABD Hazine Bakanlığı, Moskova ile güçlü bağı olan NATO müttefikine, baskı uygulamaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

22 Ağustos’ta ABD Hazine Bakanlığı’nın Amerikan Ticaret Odası’na bir mektup gönderdiğini yazan Wall Street Journal, “Türk şirketler eğer yaptırım uygulanan Ruslarla iş yaparsa ABD yaptırımları uygulanabilir” denildiğini de aktardı.

Adeyemo’nun ayrıca Türkiye’ye de aynı mektubu gönderdiğini yazan Wall Street Journal, bunun doğrudan TÜSİAD'a gönderildiğini de yazdı.

Wall Street Journal, Adeyemo’nun  mektupta “ABD’nin uyguladığı yaptırımlara maruz kalan kişi ve kuruluşlara destek gösteren herkes ABD yaptırımlarına maruz kalır. Türk bankaları yaptırım uygulanan Rus bankalarıyla, aynı ABD bankalarıyla olduğu gibi bir ilişki kuramaz” şeklinde uyarı yazıldığını aktardı.

ABD’li üst düzey yetkilinin çok net bir şekilde, “Lütfen, yaptırım uygulanan Rus kurum ve kuruluşlar, Türkiye’nin finansal kurumlarını ve işletmelerini yaptırım riskine maruz bırakıyor, bunu bilin” dediği belirtildi.

Wall Street Journal bu mektup ile ilgili olarak Ankara’ya danıştığını fakat Dışişleri Bakanlığı’ndan bu mektuba bir yanıt gelmediğini duyurdu.

Ne olmuştu?

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo ile Türkiye Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş 19 Ağustos’ta telefonla bir görüşme gerçekleştirdi.

Elitaş ile Adeyemo arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinde, Türkiye ve ABD arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine yönelik adımların ele alındığı bildirildi.

Reuters’te yer alan habere göre ABD Hazine Bakanlığından görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo'nun görüşmede Rusya'nın saldırılarının başlangıcından bu yana Türkiye'yi Batı yaptırımlarından kaçmak için kullanmaya çalıştığı konusunda uyardığı belirtildi.

Elitaş'ın Türkiye'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile derin ekonomik ve siyasi ilişkilerini vurguladığını, ancak Adeyemo'ya Ankara'nın yaptırımların herhangi bir şekilde ihlal edilmesine izin vermeyeceğine dair güvence verdiği kaydedildi.