'ABD üslerini Rojavalı gençler koruyacak'

'ABD üslerini Rojavalı gençler koruyacak'

ABD’nin, Kobanè'de Rojavalı gençlerden oluşan özel bir taburu, ABD askeri üslerinin savunması için eğitip-donattığı bildirildi.

BasNews’e konuşan konuya hakim bir kaynağın aktardığına göre; ABD özel kuvvetleri, Kobanê’deki gençlerden oluşan özel bir taburu eğitip-donattığını söyledi. Tabur,  ABD’nin Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’daki üslerini korumakla görevlendirilecek.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak,  şunları söyledi: ‘‘ Yüzlerce Kobanêli genç, ABD askerlerinin oluşturduğu özel tabura katılmak üzere başvurdu. Gençler bir yandan PYD’nin zorunlu askerliğinden kaçmak için diğer yandan ise ABD’nin fazla maaş vermesinden dolayı başvuru yapıyor.’’

ABD birliklerinde yer alan savaşçıların maaşlarının 400 dolar ile 1400 dolar arası değiştiği öğrenildi. Savaşta hayatını kaybedecek her savaşçı için ailelerine 60 bin dolar tazminat ödeneceği de gelen bilgiler arasında.

Öte yandan söz konusu kaynak,  ABD’nin ayrıca mayın temizleme birlikleri oluşturduğunu ve bu birliklerde yer alan savaşçılara 1400 dolar maaş bağladığını kaydetti. Kaynak, Kürt birliklerinde yer alan savaşçıların 400 dolar aldığını söyledi.

Söz konusu kaynak,  oluşturulan birliklerin görevi hakkında şu bilgileri verdi: ‘‘Gönüllü olarak birliklere katılan savaşçıların eğitimi bizzat ABD’li askerlerce veriliyor. Birliklerin, Rojava Kürdistan’ı dışındaki bölgelerde de görevlendirilme ihtimali var.’’

ABD'nin Rojava Kürdistan’ı ve Kuzey Suriye'de toplam 5 askeri üssü bulunuyor.