ABD ve İran'ın Irak'taki kontrol savaşı Kürtlere ne kazandıracak?

ABD'nin Kurdistan Bölgesi referandumunun dondurulması suretiyle tartışmalı bölgelerin Irak güçlerinin denetimine geçmesine izin verdiği, bu durumun 2018 Mayıs seçimlerinin ardından Anayasal bir çerçevede çözüme kavuşturulacağını taahhüt ettiğini ileri sürdü.

ABD ve İran'ın Irak'taki kontrol savaşı Kürtlere ne kazandıracak?

Güney Kurdistanlı yazar ve insan hakları aktivisti Kürt yazar ve aktivist Lawk Ghafuri'nin farklı bir bakış açısıyla kaleme aldığı bilgisel:

2018’in Mayıs ayında Irak’ta, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın geleceği üzerinde büyük etkisi olacak bir seçim yapılacak.

Şii Haşdi Şabi milislerinin bir bölümü İran komutasında bulunurken, diğer bölümü Sistani ve Abadi komutası altında bulunuyor ve ABD, Irak’ta sadece Abadi'nin komuta edebildiği milis güçlerinin kalmasını istiyor.

2018 Mayıs seçimleri için İran’ın, Maliki liderliğinde Qays Al-Hazali, PUK’un ihanetçi kanadı ile Irak Parlamento Başkanı Selim Cuburi’yi içeren bir liste hazırlaması beklenirken, karşılarında ABD ve Suudi Arabistan’ın, Abadi'nin liderliğinde Mukteda El-Sadr, Amar el-Hakim ve KDP'den oluşan bir liste oluşturması bekleniyor.

Irak'ın Ve Kurdistan Bölgesi’nin geleceğinin şekilleneceği 2018 seçimleri bu yönüyle İran ve ABD-Suudi Arabistan arasında gerçekleşecek bir gövde gösterisine dönüşeceği ve kazananın Irak’ı kazanacağı öngörülüyor.

Seçimleri Maliki’nin kazanması halinde Sistani liderliğindeki Şii milisler ile İran destekli şii milisler arasında Şii-Şii savaşı başlayacak ve Kürtler bu savaşta dolaylı olarak yer alacak.

Bununla birlikte İran ve Maliki tarafından Talabanilerin kontrolü altında bulunan Süleymaniye, Halepçe ve Kerkük'ü kapsayan yeni bir federal bölge kurulacak.

Bu durumun tersinin gerçekleşmesi ve seçimleri Abadi’nin kazanması halinde yine bir Şii-Şii savaşı başlayacak, ancak bu durumda ABD’nin Sistani yanlısı milislerin İran yanlısı milisleri dışarı sürmelerine yardım etmek üzere müdahale etmesi kuvvetli bir olasılık olarak gözüküyor.

KDP ile YNK’den çok  daha güçlü ilişkilere sahip olan Abadi, Maliki’nin planladığı ve YNK’nin ihanetçi kanadının yönetimine vermesi düşünülen Kürdistan Bölgesi'ndeki yeni federal bölgeyi zaten reddetti.

Son derece hızlı bir şekilde gerçekleşen son olaylar ve tüm değişim, Maliki’nin bir sonraki seçimi kazanamamasını ve Kürtlerin esnek bir moda bürünmesini hedefleyen Abadi ve ABD’nin projesinin bir parçası idi.

Kurdistan Bölgesel Hükümeti (KRG) ve KDP yönetimi, KDP'nin Kerkük'teki ve diğer tartışmalı bölgelerde İran planına karşı koyması halinde bir Kürt iç savaşı çıkma riski nedeniyle esnek bir tavır sergiledi.

Irak seçimi sonrasında, KRG Rosneft Rus petrol şirketi aracılığıyla doğalgaz ve ham petrol ihracatı için 2  boru hattı kuracak ve KRG'yi güçlendirecek.

Irak hükümeti Çarşamba günü Kurdistan Bölgesi’ndeki memurların maaşlarını ödemeyi kabul etti. Bu gelişme Kurdistan Bölgesi’ndeki ekonomik krizi sonlandıracaktır.

KRG'nin, Abadi'nin tartışmalı bölgeleri ele geçirme planı konusunda esneklik göstermeye karar vermesi, ABD'nin Referandumun iptal edilmesi ısrarından vazgeçerek dondurulmasına destek

2018 Mayıs seçimleri sonrası bölge, İran ve ABD’nin Irak’ta kontrolü ele alma politikaları çerçevesinde şekillenecek güç ve bölge kontrolünü esas alan büyük değişimlere tanık olacak.

Gerek Bağdat yönetimi, gerekse Peşmerge bakanlığından yapılan son açıklamalar, bir sonraki çatışmaların yaklaştığını gösteriyor ancak bu sefer ABD’nin, KRG'yi desteklemesi sürpriz sayılmamalı.

Abadi kısa bir süre önce, seçim kampanyasına yönelik bir adım olarak, ABD’nin Kurdistan Bölgesi sınır kapıları konusunda takındığı tutumu eleştirdi.

ABD'nin Abadi'yi güçlendirme stratejisi, seçim yapılıncaya kadar devam edecek ve seçim sonrasında tartışmalı bölgeler konusunda Anayasa’ya göre karar verilecek.

YNK Peşmerge Komutanlarının tamamı KDP Peşmerge Güçleri'yle birlikte hareket ettiği için Kürdistan, artık yarı birleşik Peşmerge Güçlerine sahip durumda.

İran'la birleşerek Kürtlere ihanet eden YNK’nin ihanetçi kanadının artık Peşmerge üzerinde en ufak bir gücü yok. Başkan Mesud Barzani'nin tüm Peşmerge güçleri üzerinde şu anda mutlak hakimiyeti söz konusu.

Başkan Mesud Barzani ve KRG’nin tartışmalı bölgelerden geri çekilerek, YNK içindeki ihanetçi kanadın gerçek yüzünün deşifre olması ve Peşmerge güçlerinin birleşmesi sonucunu elde ettiler.

Son olarak, gelecek Irak seçimlerinde kimin kazanacağına bakılmadan Kürdistan’ın büyük kazanım elde edeceğini söyleyebiliriz. Olası bir Maliki zaferinde ABD’nin Irak'ı KRG için kurban etmesi zayıf bir ihtimal değil.

ABD, Irak’ı İran için kaybettiği taktirde Kürtler’i bağımsız bir devlet çatısı altında güvenliğe kavuşturacak. Bu nedenle Referandumun iptal edilmesi seçeneğini reddetti.

Mayıs 2018 seçimleri sonrasında Kurdistan tek yol var o da kazan-kazan yoludur.