Iralı şii protestocuların hedefinde mezhepçi Şii partileri var

Iralı şii protestocuların hedefinde mezhepçi Şii partileri var

Irak’ta 3 ayını geride bırakacak olan işsizlik, yoksulluk ve kamu kaynaklarının israf edilmesi gerekçesiyle başlayan toplumsal hareketler sonrası istifa eden hükümetin yerine kurulması planlanan yeni alternatifler, meydanları dolduran yüzbinlerce protestocudan yeşil ışık alamıyor.

1 ekim’de başlayan protestoları önce şiddet kullanarak bastırmak isteyen ancak başarılı olamayan Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, sunduğu reform önerilerinn de protestocular tarafından kabul görmemesi üzerine 29 Kasım’da istifa etmişti.

Aradan geçen yaklaşık 1 aylık süre zarfında istifa eden Başbakan Adil Abdulmehdi'nin yerine henüz herhangi bir isim atanamadı.

Çok sayıda adayın Başbakanlık yarışı için ismini önermesinin ardından gözlein çevrildiği protestocuların ise temel beklenti ve istekleri ise Başbakan adayının 2003 yılı sonrası siyasette yer almamış ve İran'a yakın olmayan birisi olması.

Protestocuların İran’a karşı olumsuz refleks göstermeleri sonrası İran'a yakınlığıyla bilinen Irak Parlamentosu’undaki Bina Koalisyonu'nun başbakan adayı Kusay el Süheyl’i aday göstermişti.

Haşdi Şabi ve Destekçilerine Red

İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin siyasi ayağı olan Fetih Koalisyonu, eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu ve Sünni Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi'nin liderlik ettiği Irak Güçler Birliği Koalisyonu'nun birleşerek oluşturduğu Bina Koalisyonu 329 sandalyeli Irak parlamentosunda 167 vekille en büyük grubu oluşturuyor.

Bina Koalisyonu adayı Kusay El-Süheyl artan protestolar karşısında, "ülkedeki mevcut durumun başbakanlık yapması için elverişli olmaması nedeniyle yarıştan çekildiğini" ifade ettiği bir mektubu kamuoyu bilgisine sundu.

İran’a Yakın İsimlere Veto

Bu gelişmenin ardından Bina Koalisyonu, Süheyl yerine başbakan adayı olarak Basra Valisi Esad İdani ismini Cumhurbaşkanı Berhem Salih'e sunacaklarını duyurmuş; bu duyuru ardından başkent Bağdat ve ülkenin güney bölgelerinde meydanları dolduran on binlerce protestocu, İdani'nin İran'a yakın bir kişi olduğunu belirterek bu duruma daha sert tepki vereceklerini bildirdi.

Şii Göstericilerin Hedefinde Mezhepçi Siyaset Güden Şii Partileri Var

Iraklı göstericiler, 15 Aralık'ta uğradığı suikast sonucu yaralanan aktivist Sair Kerim el Tayyib'in ölümü üzerine, Şii partilere ait bazı büroları yaktı.

Tayyib'in ölüm haberinin ardından öfkeli kalabalık, eski Başbakan Nuri Maliki'nin liderliğindeki Dava Partisi, Ammar Hekim liderliğindeki Ulusal Hikmet Akımı, Haşdi Şabi çatısı altındaki Bedir Tugayı ve İran'a yakınlığıyla bilinen Şii milis gücü Asaib Ehlil Hak'ın bürolarını ateşe verdi.