ABD, YPG güçlerine 30 kilometre geriye çekmeyi önerdi mi?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Amerikalıların Türkiye’nin kara harekâtı yapmasına gerek kalmadan PYD-YPG güçlerini 30 kilometrenin altına çekmeyi önerdiğini ileri sürdü.

ABD, YPG güçlerine 30 kilometre geriye çekmeyi önerdi mi?

sterilen bölgeler Soçi Mutabakatı’nda yoktu

Türkiye ve desteklediği Suriyeli silahlı gruplar 9 Ekim 2019’da Rojava’nın Sere Kani ve Gire Spi’ye yönelik “Barış Pınarı Harekâtı” adıyla operasyon başlatmış ve bu bölgeleri kontrol etmişti.

17 Ekim'de Fırat'ın doğusuna ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılmış ve bu kapsamda operasyona 120 saat ara verilmişti.

23 Ekim 2019’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında Soçi'de Rojava ile ilgili anlaşmaya varıldı.

10 maddelik mutabakat metninin 5. maddesinde, "23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır" ifadesi yer alıyor.

ABD’nin önerisine göre DSG Rojava’da kalamayacak

Gerek Soçi’de ve gerekse de diğer görüşmelerde Türkiye'nin, Rojava ve Suriye'nin kuzeyinde 444 kilometrelik uzunluk ve 30 kilometrelik derinlikte güvenli bölge oluşturma hedefi ne ABD ve ne de Rusya tarafından kabul edilmedi.

Suriye’de 2011 yılında başlayan savaştan bir sene sonra 2012’de Suriye ordusu Rojava’daki bir çok kent ile Kamışlo ve Haseke’den büyük ölçüde çekilirken bölge Halk Savunma Birlikleri (YPG) tarafından kontrol edildi.

ABD’nin teklif ettiği öneri hayata geçer ve YPG'nin omurgasını oluşturduğu DSG silahlarıyla birlikte sınırın 30 kilometre güneyine çekilirse o zaman Rojava’nın çok az bir bölümü ile Rakka ve Deyrezor’un bir bölümü Özerk Yönetimi’n kontrolünde olmuş olacak.