ABD'den Kazimi'ye destek

ABD, Irak Başbakanı Mustaf Kazımi’nin Haşdi Şabi’ye yönelik attığı adımı destekledi.

ABD'den Kazimi'ye destek

Basnews'ten Xerman Halid'in haberine göre, Dün Ayn Esed askeri üssüne yönelik füzeli saldırı ardından Anbar Haşdi Şabi Komutanı Kasım Muslih’in gözaltına alınmasıyla, Haşdi Şabi milisleri Bağdat’ta hükümet kurumlarının ve Başbakan’ın evinin yer aldığı Yeşil Bölgeyi kuşattı.

İran destekli Şii gruplardan oluşan Haşdi Şabi’nin Anbar Komutanı olan Muslih’in, ABD ve diğer ülkelerin güçlerine ev sahipliği yapan Ayn el-Esed Askeri Üssü’nü hedef alan son saldırılar da dahil olmak üzere çeşitli eylemlerle bağlantılı olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

Irak Güvenlik Güçleri ve Haşdi Şabi milisleri karşı karşıya geldi. Bu sabah Haşdi Şabi milisleri kuşatmayı kaldırdı. Haşdi Şabi Kasım Muslih’in serbest bırakılmasıyla kuşatmaya son verdiğini açıkladı. Ancak Irak Başbakanı Kazımi sözkonusu serbest bırakma açıklamasını yalanladı.

Kazımi’ye bir destekte Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Konseyi’nden (National Security Council) geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’nin resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Başbakan Kazımi ve hükümetinin Irak'ın hukukun üstünlüğünü koruma, özgür ve adil seçimlerin önünü açacak kararlılığı göstermesini güçlü bir şekilde destekliyoruz. Irak vatandaşlarını hedef alan herkes Irak yasaları uyarınca soruşturulmalı. Irak'ın istikrarını şiddet eylemleriyle baltalamaya çalışanları kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.