ABD’den PKK’ye: İran ile ilişkilerine son ver

ABD’nin Kürdistan İşçi Partisi’nden (PKK), İran ile olan ilişkilerinin sonlandırılmasını istediği ve bunun gerçekleşmemesi halinde, PKK’ye karşı sert bir tutum takınılacağı belirtildi.

ABD’den PKK’ye: İran ile ilişkilerine son ver

ABD’nin Kürdistan İşçi Partisi’nden (PKK),  İran ile olan ilişkilerinin sonlandırılmasını istediği ve bunun gerçekleşmemesi halinde, PKK’ye karşı sert bir tutum takınılacağı belirtildi.

ABD, Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey 2 Mayıs’ta Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi.

Ziyarete ilişkin isminin açıklanmasını istemeyen özel bir kaynak BasNews’e yaptığı açıklamada,  Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey’nin, 2 Mayıs Ankara ziyareti sürecinde,  uzun bir aradan sonra Abdullah Öcalan ile avukatları arasında yapılan görüşmenin bu nedenle gerçekleştini söyledi. Aynı  kaynak, Abdullah Öcalan’ın tekrardan devreye girmesi ile, PKK’den İran’la olan ilişkilerini gözden geçirmesi ve İran’a verdiği desteği sonlandırmasının istendiğini açıkladı.

İsmini vermek istemeyen kaynak açıklamasının devamında şunları dile getirdi:” Uzun bir aradan sonra Avukatların, Abdullah Öcalan’la görüşmesine izin verilmesinin sebebi de ABD’nin PKK’ye ilettiği bu taleple yakın bir bağlantısı var. ABD’nin, İran rejimine yönelik her açıdan uyguladığı ambargo sürecinde PKK’nin İran rejimine halen yakın bir pozisyonda duruyor olması ABD’nin asla kabul etmeyeceği bir durum. Bu nedenle de PKK acilen İran’la olan ilişkilerini gözden geçirmek ve sonlandırmak zorunda.”

Bilindiği gibi 8 yıl aradan sonra tutuklu PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan ile avukatları arasında ilk kez 2 Mayıs 2019 tarihinde bir görüşme gerçekleşti. ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’de aynı gün bölge sorunlarına ilişkin Türkiye’ye ziyarette bulunmuş ve bir dizi görüşmeler gerçekleştirmişti.