ABD’den Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki SİHA saldırılarına ilişkin açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “Türk hükümetini, sınırlarını aşan bir takım saldırılarla ilgili Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleriyle yakın işbirliği yapmaya çağırdık” diyerek hava saldırıları esnasında sivillerin zarar görmediğinden emin olunması gerektiğini yineledi.

ABD’den Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki SİHA saldırılarına ilişkin açıklama

Haftalık basın brifinginde Rûdaw Washington Muhabiri Diyar Kurda’nın sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, sınır ötesi operasyonlar esnasında Türkiye'den Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri ile koordinasyon halinde olmasını istediklerini de belirtti.

İran’a yaptırımların ve denetimin devam ettiğini belirten Vedant Patel, Tahran yönetiminin parayı sadece insani ihtiyaçlar için kullanabileceğini söyledi.

Son dönemde Irak Kürdistan Bölgesi'nde drone saldırıları arttı. Sanırım biliyorsunuz son 3 günde iki şehir arasındaki ana yola 3 saldırı düzenlendi, siviller öldü. Buna tepkiniz nedir, Kürdistan Bölgesi'nde sivilleri hedef alan saldırıları kınıyor musunuz?

Türk hükümetini, sınırlarını aşan bir takım saldırılarla ilgili Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleriyle yakın işbirliği yapmaya çağırdık. Sivillerin zarar görmediğinden emin olunması için koruma sağlamaları gerektiğini yineliyoruz. PKK'nin sınırlarda Türkiye'ye karşı oluşturmuş olabileceği güvenlik tehditleri olduğunu biliyoruz. Ancak aynı zamanda Türkiye'ye Irak’ın egemenliğine saygı duyması ve askeri operasyonlarını ilgili taraflarla koordine etmesi çağrısında bulunuyoruz.

Sivilleri hedef alan saldırıları kınıyor musunuz?

Belirttiğim gibi, Türkiye'den bu sınır ötesi operasyonlar için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri ile koordinasyon sağlamasını istedik.

İranlı yetkililer, para üzerinde tam kontrole sahip olduklarını ve hiçbir Katarlı şirketin dahil olmadığını, dolayısıyla iddiaların doğru olmadığını söylüyor. İstedikleri her şeyi satın alabileceklerini belirtiyorlar. İran'ın parayı kendi ihtiyaçları için değil de Devrim Muhafızları Ordusu’na gönderdiği ve Körfez'de size karşı kullanılmadığı konusunda nasıl garanti verebilirsiniz?

Bu konuda hiç bir açıklamaya rastlamadım. Ancak İran üzerinde açık ve katı bir denetim var ve Hazine Bakanlığı'ndaki meslektaşlarımın, eğer istediğiniz buysa, İran rejimine karşı yaptırımlarımızın etkili olmasını sağlayabileceklerinden eminim. Fakat tekrar açık olmak gerekirse, yaptırımlarımızın insani yardımın gönderilmesi gereken yere ulaşmasını engellememesi ABD'nin uzun vadeli hedefidir. Geçmişte söylediğim gibi, önceki ABD kabinesinden bu yana İran'ın gıda ve tıbbi malzeme gibi insani yardım alışverişinde kullanması için para mevcuttu. Sadece insani yardımlar için kullanılabilecek şekilde harcanan parayı izlemeye ve sınırlamaya devam edeceğiz.

Bir sorum daha var. ABD’nin İran Özel Temsilcisi Rob Malley’in Twitter hesabındaki resmini değiştirmişsiniz. Bu Malley'nin artık Dışişleri Bakanlığı'nda olmadığı anlamına mı geliyor? Malley'nin uzun süre dönmeyeceğine dair bir görüş var mı?

Vedant Patel: Meslektaşlarımın ve benim daha önce Malley'in gitmek üzere olduğunu ve İbrahim Pelli'nin bölgenin yeni sorumlusu olduğunu söylemekten başka söyleyecek bir şeyim yok.