ABD'den Türkiye'ye yeni F-35 teklifi

ABD'den Türkiye'ye yeni F-35 teklifi

ABD ile kriz konusu olan Rusya’dan alınan S-400’lere ilişkin Türkiye’ye uygulanan F-35 yaptırımının ardından yeni bir gelişme yaşandı. ABD'nin Türkiye'ye F-35, patriot ve vergi indirimi konusunda yeni bir teklif sunduğu öne sürüldü. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Satterfield tarafından sözlü olarak yapılan teklifin, yazılı olarak da sunulması bekleniyor.

Rusya’dan Ankara’ya yapılan S-400 sevkiyatının ardından ABD, Türkiye’yi F-35 programından çıkarmıştı. Türkiye’nin S-400 nedeniyle CAATSA yaptırımlarına da maruz kalacağı belirtiliyordu. 

Ancak ABD’den S-400 nedeniyle gerilen ilişkileri yumuşatacak bir telifin yapıldığı belirtiliyor.

NTV'de yer alan habere göre, ismini açıklamayan bir Türk yetkili, bu teklifin ABD Ankara Büyükelçisi David Michael Satterfield tarafından yapıldığını söylüyor.

Büyükelçi Satterfiel’in ABD'nin, Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştıracak adımlar atacağını ilettiği söyleniyor. Bu teklifin yakın zamanda resmî bir çerçeveye oturtularak Türkiye’ye sunulacağı belirtiliyor.

Bu teklifi hazırlayacak olan yerin ABD Hazine Bakanlığı olduğu, bakanlığın önce Beyaz Saray’a ileteceği ve ardından da Türk yetkililere ulaştırılacağı ifade ediliyor.

Ankara’ya iletilecek teklifin şemsiyesinin ekonomik olacağı ve teklifin amacının siyasi krizleri çözmek olduğu belirtiliyor.

Türkiye ile ABD arasındaki mevcut ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar dolar olduğu biliniyor. 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak için F-35 satışının tekrardan gündeme gelmesi bekleniyor.

ABD, çelik ve alüminyum vergilerinde tek taraflı vergi getirmişti. Türkiye’nin de karşılık vermesi üzerine ABD vergileri bir kademe düşürmüştü. Yeni teklifle söz konusu bu vergilerin de düşürülmesi bekleniyor. Serbest ticaret anlaşması ile Patriot alımının gerçekleşebileceği ifade ediliyor.