ABD'li Büyükelçi'den Irak'ın Şengal kararına ilişkin açıklama

Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, Irak ve BM'nin Ezidilere ilişkin yaptığı ortak açıklamanın memnuniyet verici olduğunu söyledi.

ABD'li Büyükelçi'den Irak'ın Şengal kararına ilişkin açıklama

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, sosyal medya hesabından alacağınız, Irak Bakanlar'ın Ezidilere ait konut, arazi ve yöneticilerin iade edilmesine kararnamesine Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile Birleşmiş Milletler Irak Temsilciliği'nin (UNAMI) yaptığını ortak memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. .

ABD'li diplomat, ABD'nin Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı(UNHABITAT) 2018'den beri evlerine dönmek isteyenler binlerce Ezidi'ye yardımcı ve finansör olacak programda oynadıkları rolden dolayı gurur duyduklarınu belirtti.

ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, paylaşımını Bağdat ile Erbil arasında Şengal'de hayatın normale dönüşmesi ve göçmenlerin kaçışını kapsayan anlaşmaya da vurgu yaptı.

Irak Bakanlar Kurulu bir önceki hafta eski Irak devletinin Ezidileri sınır dışı etme ve topraklarına el koyma kararına ilişkin karar aldı.

Yarım asır sonra alınan kararda “1975 yılında bu yana yerleşim yeri olarak yöneticin Ninova ilinin Sincar (Şengal) ilçesi Ezidilere ait arazilerin yöneticilerini de kapsıyor” ifadelerine yer verildi.