ABD’li gazeteci Williams: ülkesine sert eleştiriler ABD’nin itibarına yıkıcı darbe

ABD'li gazeteci Armstrong Williams, Kürdistan’daki referandum süreci ve Kerkük’te yaşananlarla ilgili ülkesine sert eleştiriler yönelterek, yaşananların ABD’nin itibarine yıkıcı darbe vurduğunu söyledi.

ABD’li gazeteci Williams: ülkesine sert eleştiriler ABD’nin itibarına yıkıcı darbe

ABD'li gazeteci Armstrong Williams, Kürdistan’daki referandum süreci ve Kerkük’te yaşananlarla ilgili ülkesine sert eleştiriler yönelterek, yaşananların ABD’nin itibarine yıkıcı darbe vurduğunu söyledi.

Deneyimli gazeteci The Hill gazetesindeki makalesinde Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı arasında ciddi uyumsuzluk olduğuna dikkat çekerek, ABD’nin Orta Doğu politikalarının Obama döneminden kalan ekiplerce yürütüldüğü için bu sorunların yaşandığını dile getirdi.

Armstrong Williams, "ABD, İran ve müttefiklerinin Irak'ta hareket etmesine izin veren korkunç bir hata yapıyor" başlıklı yazısında Kerkük'ün ABD verdiği tanklarla işgal edildiğini ve Beyaz Saray’ın buna seyirci kaldığını belirtti.

Beyaz Saray ile ABD Dışişleri Bakanlığı arasında uyuşmazlığın giderek arttığını ve bunun sebebinin Dışişlerinin halen Obama yönetiminden kalma kadrolarla politika yapmasından kaynaklandığını vurgulayan dile getiren Armstrong Williams makalesinde şunları dile getirdi:

"Geçtiğimiz iki hafta boyunca Kürtleri takip edip, ulusumuzun sadık ve güvenilir müttefikini anlamaya ve anlatmaya çalışıyordum. Dışişleri Bakanlığı, Obama yönetim ekibiyle devam eden yararsız politikalar yürütüyor. Bu durum Beyaz Saray ile Dışişleri Bakanlığı arasındaki yaklaşım farklılığını giderek artırıyor."

"DIŞİŞLERİ İKİ GÜN ÖNCESİNE KADAR SUSTU"

Son iki gün içinde yaşanan olayların ABD'nin itibarına yıkıcı bir darbe vurduğunu vurgulayan Williams şöyle devam etti:

"1991-92 yılları arasında Kürdistan'a gittiğimizde Kürtler sadık ve sabırsız müttefiğimiz oldu. Irak anayasasının hazırlanması ve 2004'te Parlamento'nun işler hale gelmesine vesile olmuşlardı. Kendi kararlarını alma haklarını elde edip bu hakkı kullanıyorlardı. Kürtler, Bağdat ile diyaloğu başlatmak için geç bile kalınan referandum oylaması için iki yıldır hazırlanıyorlardı. Dışişleri Bakanlığı, iki gün öncesine kadar sustu ve referanduma iki gün kala Brett McGurk'un aracılığıyla bağımsızlık referandumunun ABD tarafından tavsiye edilmediğini, zamanlamasının doğru olmadığını söyleyen bir bildiri yayınladı."

"Şİİ KUVVETLER ABD TANKLARIYLA KERKÜK'E GİRDİ"

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta yeni İran politikasının genel hatlarını açıkladığını belirten Williams, "Buna rağmen, Dışişleri Bakanlığı ve koalisyon, KYB liderliğinin savunma pozisyonunu terk etmesi ve İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani komutasındaki Şii kuvvetlerin ABD yapımı M1A1 Abrams tankları ve MRAPS gibi Amerikan araçlarıyla Kerkük'e girmesi ve şehir etrafında stratejik görevlerde bulunmasına izin verdi." dedi.