ABD'li general: Türkiye ile aynı stratejik hedefi paylaşmıyoruz

ABD'li general: Türkiye ile aynı stratejik hedefi paylaşmıyoruz

Geçmişte ABD Avrupa Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nda görev yapan General Wald, Türkiye ile aynı stratejik hedefi paylaşmadıklarını belirterek İncirlik’teki nükleer silahların İtalya’ya taşınması gerektiğini söyledi. Wald, Türkiye’nin IŞİD’e karşı adım atmakta gönülsüz davrandığını vurguladı.

Türkiye’nin Rusya’ya yanaşması üzerine Washington yönetiminde tepkiler sürerken, ABD’li bir generalden de dikkat çekici bir çıkış geldi. 2000’li yıllarda Avrupa Merkez Kuvvetleri Komutanlığı’nda komutan yardımcısı olarak görev yapan eski Hava Kuvvetleri Generali Wald, İncirlik’teki NATO varlığına ilişkin çekincelerine dair Bloomberg’e konuştu.

Erdoğan yönetiminde Türkiye’nin son beş yıldır kendileri açısından bir dert olduğunu kaydeden Wald, “2014 yılı boyunca Ankara, Suriye ve Irak’ta alarm verici bir hızla yayılan IŞİD’e karşı İncirlik’ten ABD’nin askeri operasyonlar gerçekleştirmesine inatla izin vermedi. En nihayetinde, bir yıl süren bir teşvikin ardından Türkler gönülsüzce kabul etti. Fakat operasyonların durdurulması yolunda ara sıra gelen talepleriyle uğraşmak zorunda kaldık” dedi.

Kürdistan Bölgesi alternatifi

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırısına da değinen Wald, “Sonuç itibarıyla, Türkiye’nin hamleleri, ABD ve NATO güçlerinin İncirlik’te kalıp kalmamasına ilişkin ciddi sorular doğuruyor” ifadesini kullandı. NATO’nun İncirlik’teki varlığını çekmesi durumunda, silahların Avrupa güvenliğine zarar vermeyecek ya da lojistik kabuslara neden olmayacak şekilde nereye yerleştirilebileceği yolundaki soruya da yanıt veren Wald, şunları söyledi: “Birkaç yıl önce bir gazeteye IŞİD’in yenilmesi ve ülkeden çıkarılması kapsamında, Irak’ta, bilhassa Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin kontrolündeki topraklarda, yeni bir hava üssü inşa edilmesiyle ilgili bir fikir yazısı yazdım.”

Nükleer silahlar için İtalya önerisi

General Chuck Wald, ABD ile aynı stratejik amacı paylaşmadığını ifade ettiği Türkiye’de bulunan İncirlik’teki nükleer imkânların Washington için kaygı nedeni olduğunu belirterek, “Türkiye’de artan anti-Amerikancılığı ve Erdoğan’ın Rusya’ya yakınlaşma arzusu dikkate alındığında, o silahların yerini ivedilikle değiştirmek zorundayız. İdeal olarak, yeni evleri bir Avrupa toprağı olmalı. Bir seçenek İtalya’daki Aviano Hava Üssü’dür. Lojistik bakış açısından bu çok zor olmamalı.”

İncirlik’in ABD’nin 39’uncu Kanat Komutanlığı’na da ev sahipliği yaptığını da hatırlatan General Wald, “Bu güçlerin de yeri değiştirilmeli. Halihazırdaki alternatifler Kıbrıs ve Yunanistan” dedi.