Ahmedi Hani Derneklerinden Kürtçe seçmeli ders çağrısı

İstanbul, Batman ve Urfa Ahmedi Hani Dernekleri, Kürtçe seçmeli derslere yönelik yürütülen kampanyaya destek vererek Kürt ailelerden çocukları için Kürtçe dersleri seçme çağrısında bulundu.

Ahmedi Hani Derneklerinden Kürtçe seçmeli ders çağrısı

Kürt kültürü ve Kürtçe için çalışmalarda bulunan İstanbul, Batman ve Urfa Ahmedi Hani Dernekleri (Komeleyên Ehmedê Xanî) Kürtçe seçmeli dersler için çağrı yaptı.

“Devlet, öğretmen atamak zorunda kalacak”

Batman Ahmedi Hani Derneği Başkanı Muhammed Said Temel, Türkiye’de okullarda verilen Kürtçe derslerden Kürtlerin faydalanması gerektiğini belirtti.

Temel, “Tüm Kürtlere, çocuklarını Kürtçe dersler için kaydetmeleri çağrısında bulunuyorum. Bu dersleri binlerce kişinin seçmesi durumunda, devlet Kürtçe öğretmen atamak ve sınıf açmak zorunda kalacak” değerlendirmesinde bulundu.

Bu yıl pek çok kurum, kuruluş ve dernek, Kürtçe seçmeli derslere yönelik yürütülen kampanyaya katılmış durumda.

Bekret’ten İstanbul’da yaşayan Kürtlere çağrı

İstanbul Ahmedi Hani Derneği Başkanı Yunus Bekret de İstanbul’da yaşayan Kürtlere çağrıda bulunarak çocuklarını Kürtçe derslere kaydetmelerini istedi.

Bekret, “Kürtçe seçmeli dersler için kısa bir süre kalmış durumda, İstanbul ve diğer kentlerde yaşayan halkımıza çocuklarını Kürtçe derslere yönlendirmeleri ve bu dersleri seçmeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Geç kalınmış olur”

Urfa Ahmedi Hani Derneği Başkanı Aziz Baydilli ise sürece ilişkin “Kürt çocukları üzerinde şu anda bir otoasimilasyon hakim ve Kürtlerin hep beraber Kürtçe dil kampanyasına destek olmaları gerekir. Kürt halkı asimilasyona karşı güçlü bir reaksiyon göstermezse, pek çok şey için geç kalınmış olur” dedi.

Seçmeli dersler için son tarih 21 Ocak

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığına bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında okutulacak seçmeli dersleri tercih süreci 3 Ocak 2022'de başladı. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Bazı okullar, online olarak yapılan başvuruları da kabul ediyor.

Yaşayan Diller ve Lehçeler (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçe’nin Kurmancî ve Zazakî lehçeleri de seçmeli dersler arasında yer alıyor.

Seçmeli derslerin açılabilmesi için en az 10 öğrencinin başvurması gerekiyor. 10 öğrencinin başvurması halinde sınıf açılmak zorunda ve ders yılı içerisinde öğrenci sayısı azalsa bile o dersin okutulmasına devam ediliyor. /Rudaw