Ahmet Türk: Belediyeleri karakollara çevirdiler

Mardin eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kürt parti ve siyasetçilerinin bu dönemde ulusal hassasiyetle geleceğe bakmasını umut ettiğini söyledi.

Ahmet Türk: Belediyeleri karakollara çevirdiler

Mardin eski Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Kürt parti ve siyasetçilerinin bu dönemde ulusal hassasiyetle geleceğe bakmasını umut ettiğini söyledi.

Ahmet Türk, “Kürtlerin ve siyasetçilerinin omuzunda büyük bir yük var. Seçimden kısa bir süre sonra belediyelere kayyum atadılar. Halkın iradesine ipotek konuldu. Mardin ve tüm Kürdistan şehirlerinin belediyelerini karakola çevirdiler” dedi.

 

Başur, Bakur ve Rojava’da Kürt halkını sessiz bırakmak için her türlü kirli siyasetin yürütüldüğünü belirten Türk, “Halk bunu görüyor. Rojava’da Kürt halkının amaçlarına ve demokrasiye ulaşmasını istemiyorlar” diye konuştu.

 

Türk, Kürtlerin geleceği için ulusal bir siyasetin önemli olduğunu ifade etti.

 

Neden tekrardan aday olma kararı aldınız?

 

Bugün özgürlük ve demokrasi için bir mücadele yürütülüyor. Halkımızın özgürlük, demokrasi ve eşitliğe kavuşmasını istiyoruz. Kürtlerin ve siyasetçilerinin omuzunda büyük bir yük var. Seçimden kısa bir süre sonra belediyelere kayyum atadılar. Halkın iradesine ipotek konuldu. İradeleri teslim alındı. Halkımızın iradesinin tekrardan meydana çıkmasını istiyoruz.

 

17 Kasım 2017’de Mardin Belediyesine kayyum atandı ve görevden uzaklaştırıldınız. Mardin Belediye Başkanlığına 180 bin oyla seçildiniz. Kayyum atandığında neler hissettiniz? 

 

Sadece biz değil halkta hissediyor. Halkın neler hissettiği ve düşündüğü önemli. Halkımız iradelerinin kabul edilmemesi ve ipotek altına alınmasına cevap verecektir. Mardin ve tüm Kürdistan şehirlerinin belediyelerini karakola çevirdiler. Etraflarını mazgallarla çevirmişler ve halk gidemiyor oralara. Evimizde oturarak bu mücadele ve çalışmayı yürütmezsek demokrasiyi de geliştiremeyiz ve halkların kardeşliğini kuramayız. Kürdistan’da baskıcı ve zorba bir siyaset yürütülüyor. Bu siyasetten tüm Türkiye halkı zarar görüyor. Demokrasi uygulanmadığı zaman bu sadece Kürt halkını etkilemiyor diğer halkları da etkiliyor. Demokratik bir siyaset ve cumuriyeti amaçlıyoruz. Halkın benimseyeceği ve yaşamını devam ettireceği bir cumhuriyetin kurulmasını istiyoruz. Halk isteklerini belediyeye ulaştıramıyor.

 

Mardin halkı kayyumlara nasıl bakıyor?

 

Bunun cevabını en iyi şekilde 31 Mart’ta verebiliriz. Bugün ne söylensede çok politik görmüyorum.

 

Oylarınızı arttırmanız için bugüne kadar neler yaşandı?

 

Kürt sorununun çözümü için hiçbir adım atılmadı. Başur, Bakur ve Rojava’da Kürt halkını sessiz bırakmak için her türlü kirli siyaset yürütülüyor. Halk bunu görüyor. Rojava’da Kürt halkının amaçlarına ve demokrasiye ulaşmasını istemiyorlar. Başur’da yapılan referanduma en çok Türk devleti müdahale etti. Olumsuz bir etki yürütülüyor.

 

Kayyumların cumhuriyet tarihinde büyük bir hizmet yaptığını söylüyorlar. Bu halkın tercihini etkileyecek mi?

 

Hayır doğru değil. Halk bunu görüyor. Yaptıkları hizmet 10 dolara mal oluyorsa onlar 20 dolara yaptı.

 

Kayyumların belediyeleri çok büyük bir borç altına koyduğu söyleniyor. Seçildiğiniz takdirde bu hizmetlerinizi zorlaştırmayacak mı?

 

Tabiki büyük bir zorluk olacak. Yaptıkları hizmetlerden dolayı bir kuruş ödeme yapmamışlar. Hepsini borçla yapmışlar. Bunun ilerde bizim için büyük bir zorluk olacağını biliyoruz. Belediyeden ayrıldığımız gün kasada 94 milyon TL vardı bugün bir kuruş yok. Her daire başkanının aracına 70 lt mazot veriyorlar. Göreve geldiğimizde ihalelerin nasıl yapıldığını ortaya çıkaracağız. Bunlar ortaya çıkacak. Bizim dönemimizde yapılan ihalelerde müteahhitlerin tek bir kuruşu kalmıyordu. Yapacağımız projeler için 94 milyon hazırlamıştık. Hazırladığımız projelerden sadece 1-2 tanesini yaptılar. Yükümüz ağır bunun farkındayız. Göreve geldiğimiz gün kayyumların bütün işleri nasıl yaptıklarını halkın gözü önüne çıkaracağız. Halk kayyumların neler yaptığını borçların nasıl oluştuğunu ve ihalelerin yüzde kaç kırımla verildiğini öğrenecek. Mesela yol ihalelerini yüzde 20-24’ten daha düşük bir fiyatla vermiyorduk. Kayyumlar ise ihaleleri yüzde 2 fiyat kırımıyla Mardin dışındaki firmalara vermişler. İhale alan firmaların yüzde 80-90’ı Elazığlı. İhale alan firmalar yerli değil. Halk bunları biliyor.

 

Bir çok üyeniz şu anda tutuklu bulunuyor. Seçim sürecinde nasıl bir propaganda yürüteceksiniz?

 

Arkadaşlarımızla birlikte bütün imkanlarımızı kullanarak kampanya yürüteceğiz. Her zaman söylüyorum HDP’ye yönelik yürütülen siyaset ve tutuklamalar AKP’ye yapılsaydı bugün AKP diye bir parti olmazdı. HDP’nin bir inanç gücü var. Gelecek, demokrasi ve özgürlüğe yönelik bir inanç var. Bu inançla ayakta kalıyoruz. Halk şeref ve onuruna sahip çıktığı için bize sahip çıkıyor. Halk bize destek vererek şeref, onur ve geleceğine sahip çıkıyor. Eksikliklerimiz olabilir ama halk bu siyaseti yürüterek bize sahip çıkıyor ve oy veriyor.

 

Seçimlerde halka hangi vaatlerde bulunacaksınız?

 

Halkımıza hizmet etmeyi genişletmek istiyoruz. İktidar önümüzü kesmek için bir çok şey yapacak ve engeller çıkaracak. Mardin ve Kürdistan halkına Arap, Süryani, Ermeni, Türk ve Kürtlere halkların kardeşliği temelinde siyaset yaptığımızı göstermek istiyoruz.