Almanya'dan İran'a yaptırım çağrısı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İran'daki protestolara yönelik şiddetli baskılardan sorumlu olanlara karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Baerbock, "İran yönetimi tarihin yanlış tarafında duruyor" diye konuştu.

Almanya'dan İran'a yaptırım çağrısı

Annalena Baerbock, Almanya'nın Avrupa Birliği'nin İranlı yetkililerin varlıklarını dondurmasını ve giriş yasakları getirmesini sağlayacağını söyledi.

"Kadınları ve genç kızları sokakta darp eden, özgürce yaşamaktan başka bir isteği olmayan insanları kaçıran, keyfi şekilde tutuklayan ve ölüme mahkum edenler tarihin yanlış tarafında duruyor" dedi.

Reuters haber ajansına göre, AB dışişleri bakanlarının yaptırımlara 17 Ekim'de karar vermesi bekleniyor.

Bir Alman gazetesine konuşan Baerbock, "Özgür yaşamaktan başka bir şey istemeyen insanları ölüme mahkum edenlere karşı sizin yanınızdayız ve olmaya devam edeceğiz" dedi.

Yaptırım çağrısı, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından ülke genelinde başlayan protestoların ardından geldi.

16 Eylül’de Rojhılatlı Jina Emini’nin polis gözaltında hayatını kaybetmesi ardından Rojhılat başta olmak üzere ülke genelinde aralıksız protestolar başladı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları grubu, kargaşanın başlamasından bu yana 19'u çocuk olmak üzere en az 185 kişinin öldüğünü söyledi.

İran devlet medyası, İslam İnkılabı Muhafız Kolordusu, polis ve güvenlik güçlerinin 20 üyesinin öldürüldüğünü söylüyor.