Arap basını: Erdoğan, Suriye ve Libya’yı ‘Yeni Türkiye‘ sınırlarının içinde gösteriyor

Arap basını: Erdoğan, Suriye ve Libya’yı ‘Yeni Türkiye‘ sınırlarının içinde gösteriyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yeni Türkiye‘ sınırlarını yeniden belirledi ve haritaya Libya ve Suriye’yi de ekledi. Londra’da yayınlanan El Arab gazetesi, Erdoğan’ın Libya ve Suriye için tehlikeli sinyaller vererek, Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı İmparatorluğu’nun kaybettiği toprakları Yeni Türkiye’nin sınırları olarak belirlediğini, şimdi bu sınırları yeniden tesis etmeye çalıştığını öne sürüyor.

Gazeteye göre yayılmacı emellerini gizlemeyen Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ve Libya’da yeni bir bağımsızlık savaşı başlattığını ileri sürüyor.

Gazete Erdoğan’ın Cumartesi günü Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolunun açılışında yaptığı konuşmaya dikkat çekiyor: ‘Erdoğan, ‘Türkiye’nin Suriye ve Libya politikalarının ne bir macera ve ne de keyfekeder bir tercih olduğunu söyledi. CHP’nin Türkiye’nin Suriye ve Libya’da ne aradığı yönündeki sorulara da cevap veren Erdoğan, ‘Bugün Suriye'de, Libya'da, Akdeniz'de ve genel olarak bölgemizde vermekten kaçındığımız her mücadele, yarın bize daha ağır bir faturayla geri döner.‘ dedi.‘

Erdoğan’ın yayılmacı hedefini dünyadaki dengeleri değiştirmek için kullandığını aktaran gazete Erdoğan’ın ‘Türk halkı kazandığı zafer ve başarılarla tarihin gidişatını yine değiştirecektir.‘ şeklindeki sözlerine dikkat çekiyor.

Türkiye’nin Suriye politikasının nasıl olduğunun, Suriye iç savaşının başladığı ilk yıllarda IŞİD’e el altından destek sağlayarak netleştiğini aktaran gazete, daha sonra bu politikanını sınırları ihlal, Kürtlerle savaş ve Suriye topraklarını işgalle devam ettiğini belirtiyor.

Gazetenin haberinde Türkiye uzmanı İtalyan Marco Ansaldo yeni Sultan olarak tanımladığı Erdoğan’ın Ortadoğu’da bir volkan üzerinde oturduğunu belirtiyor.

Kibir ve uluslararası hukuku sistematik bir şekilde ihlal etmenin diplomatik kurallar ve adaletle bağdaşmadığının altını çizen Ansaldo, Boğaz’ın Efendisi’nin her uluslararası forumda sesini yükselttiğini, ancak hırslarının bazı ülkelerin çıkarlarına aykırı olduğunu söylemekte de tereddüt etmediğini ifade ediyor.

Gazeteye göre uzmanlar Erdoğan’ın, İdlib’de askeri bir operasyon başlatmasın koltuğuna hatta hayatına dahi mal olabileceğini düşünüyor

Terörle mücadele uzmanlarından Charles Lister ise Erdoğan’ın Suriye’de izlediği politikanın kendi bekası için gerektiğini ifade ediyor. Sunday Telegraph gazetesindeki yazısında Lister, Türkiye için en kötü durumun İdlib’de bir yenilgi olduğunu belirtiyor. Bu tür bir yenilgide Suriye’nin kuzeyindeki diğer bölgelerde bulunan Türk askerlerinin de etkileneceğini belirten Lister böylece Türkiye’nin bir terör koridoru oluşturulmasını engelleme stratejisinin de çökeceğini ifade ediyor.