HTŞ İdlib’de saldırdı, 8 Suriye askeri hayatını kaybetti

El Kaide bağlantılı cihatçı örgüt Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) tarafından düzenlenen saldırıda 8 Suriye askeri hayatını kaybetti.

HTŞ İdlib’de saldırdı, 8 Suriye askeri hayatını kaybetti

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) tarafından yapılan açıklamada, HTŞ’nin İdlib vilayetindeki Kafr Ruma yakınlarında, Suriye askeri karakoluna top mermileri ve roketlerle saldırı düzenlediği, saldırıda 8 Suriye askerinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’in yarısı ve komşu vilayetler olan Hama, Halep ve Lazkiye'yi çevreleyen bölgeler HTŞ ve diğer silahlı grupların hakimiyetinde bulunuyor.

İdlib bölgesi, yarısı yerinden edilmiş üç milyona yakın kişiye ev sahipliği yapıyor.

AFP'ye konuşan SOHR Başkanı Rami Abdurrahman, 2022'nin sonundan bu yana cihatçı grupların Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşma bağlamında İdlib'de Suriye yönetimi güçlerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Suriye yönetimi güçleri ile cihatçı gruplar arasında meydan gelen karşılıklı saldırı ve çatışmalarda bu yılın başından beri 45'i Suriye yönetimi güçlerinden olmak üzere 63 kişi hayatını kaybetti. Öldürülen 18 cihatçıdan birinin Fransız uyruklu olduğu belirtildi.

Ankara, Suriye’de savaşın başlangıcında bu yana silahlı grupların Suriye Devlet Başkanı Beşat Esad'ı devirme çabalarını destekledi.

Ancak geçen Aralık ayının sonlarında Türkiye ile Suriye savunma bakanları, 2011'den beri ilk kez bir araya geldi.

Türkiye’nin desteklediği silahlı gruplar bu yakınlaşma çabasından rahatsızlık duydu ve protesto gösterileri düzenledi.

Devlet Başkanı Beşar Esad da Ocak ayında, Türkiye-Suriye görüşmelerinin ilerlemesi için; Suriye'nin bazı bölgelerindeki "Türki işgalinin sona erdirilmesi” gerektiğini söyledi.

Ankara, şimdiye kadar hiçbir zaman radikal grup HTŞ'yi alenen desteklemedi, ancak Türkiye’nin İdlib bölgesinde HTŞ güçleriyle koordineli çalıştığına inanılıyor.

BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilen HTŞ, 2016 yılında El Kaide ile bağlarını resmen kopardığını duyurdu ve aldığı yeni isimle birkaç küçük silahlı grubu bünyesine kattı.

Yaygın olarak Suriye'deki isyancı grupların en güçlüsü ve en örgütlüsü olarak görülen HTŞ, kendisini Suriye muhalefetinin “dayanak noktası” olarak sunuyor.