Deyrezor yine karıştı: DSG ile Şam’a bağlı milisler arasında çatışmalar yaşanıyor

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), Deyrezor’un doğusunda Şam yönetimine bağlı Arap milislerle yeniden alevlenen çatışmaların ardından sokağa çıkma yasağı ilan ettiği bildirildi.

Deyrezor yine karıştı: DSG ile Şam’a bağlı milisler arasında çatışmalar yaşanıyor

Suriye’nin doğusundaki Deyrezor’da DSG ile Şam yönetimine bağlı Arap milisler arasında çatışmaların yeniden başladığı bildiriliyor.

Suriye medyası ve aktivistler, DSG ve Amerikan üssünün de bulunduğu Irak sınırına yakın Ziban kasabası da dahil olmak üzere Deyrezor vilayetindeki birçok kasabada ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini aktardı.

Lübnan merkezli el Mayadin kanalı, Arap milislerin pazartesi günü Ziban'ın birçok bölümünü ele geçirdiğini ve çatışmalarda çok sayıda DSG’li savaşçının hayatını kaybettiğini bildirdi.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), bazı Arap savaşçıların hükümetin kontrolündeki bölgelerden geçtiğini duyurdu.

DSG: 2 grup kuşatmaya alındı

YPG’nin omurgasını oluşturduğu DSG, Şam hükümetini Arap milislerin Fırat Nehri'ni geçmesine izin vererek şiddeti kışkırtmakla suçluyor.

DSG’den bugün yapılan açıklamada, “Güçlerimiz, Şam rejiminin güvenlik kurumuna bağlı 2 silahlı grubu kuşattı. Her iki grup, Fırat Nehri’nin batısındaki Meyadin kentinden hedef gözetilmeksizin yapılan saldırıların desteğiyle Deyrezor’un doğusundaki Ziban ilçesine girdi” denildi.

Çatışmada bazı silahlı milislerin öldürüldüğü bilgisine yer verilen açıklamada, “Ölen ve yaralanan silahlı kişiler, Fırat Nehri’nin batısında Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelere gönderildi. Fırat Nehri’nin batısında rejim bölgelerinde rastgele yapılan havan ve top saldırılarında bazı yurttaşlar yaralandı ve evlerinde maddi hasar meydana geldi” ifadelerine yer verildi.

DSG Şam’a bağlı milislerin mevzilerini İHA’larla bombaladı

SOHR, DSG’ye ait insansız hava araçlarının El Meyadin bölgesi ve Fırat Nehri çevresinde bulunan milislere ait mevzileri hedef aldığını aktardı.

Haberde, Fırat Nehri'nin doğu yakasına geçmeye çalışan 15 milisin öldürüldüğü kaydedildi.

Bu arada, ABD öncülüğündeki IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon'a ait savaş uçakları da bölge üzerinde uçtu.

SOHR ayrıca DSG’nin sokağa çıkma yasağı ilan ettiği bölgelerde yaşayan sivillerin El-Tayana ve çevre köylere göç ettiğini ve bölgede aralıklı olarak çatışmaların yaşandığını bildirdi.

SOHR kaynakları, Mahkan ve Hawaic köylerinden DSG’nin kontrolü altındaki bölgelerin bombalandığını ve DSG’nin de buna karşılık verdiğini belirtti.

DSG’nin geçen Ağustos ayında Deyrezor Askeri Konseyi Komutanı Ebu Xewla adlı Ahmed el-Habil’i görevinden azletme kararı bölgedeki bazı aşiretlerin öfkesine neden olmış çatışmalar patlak vermişti.

Ardından bölgede operasyon başlatan DSG, bölgedeki aşiret şeyhlerinden birinin liderliğinde olan Arap unsurların toplandığı Ziban ilçesinde kontrolün genişletilmesiyle, Deyrezor’daki askeri operasyonların sona erdiği duyurmuştu./Rudaw