Arap basını: Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlığa hazır

Arap basını: Kürdistan Bölgesel Yönetimi bağımsızlığa hazır

25 Eylül’de yapılması planlanan “Bağımsız Kürdistan” referandumu, Arap Dünyası’nda gündemin ana konularından biri olarak tartışılmaya devam ediyor ve basında geniş yer buluyor.

Lübnanlı akademisyen Muhammed Nureddin BAE Alkhaleej gazetesinde yer alan makalesinde, Irak’ta meydana gelen gelişmelerin en önemlileri arasında 25 Eylül’de yapılması planlanan “Kürdistan Referandumu” olduğunu ifade etti.

Nureddin, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık için tek eksiğinin “bağımsızlık ilanının” kendisi olduğunu iddia ederek, bağımsızlık için bütün koşulların var olduğunu savundu:

“... Irak’ın karşı karşıya kaldığı bir diğer önemli gelişme de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin bölgesel yönetimin kaderinin belirlenmesi için çağrısını yaptığı referandumdur.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgede haritanın değişmesine neden olan gelişme Sudan’ın bölünmesiydi. Irak Kürt Bölgesi de bölgenin haritasının değiştiren ikinci gelişme olmak için çok yakın durumda.

Bölgesel yönetim şu an bağımsızlık ilanı için gereken her şeye sahip. Kürt Federal Bölgesi’nin sınırları çoktan çizilmiş durumda. Tabii çekişmeli bölgeleri saymazsak. İkincisi bölgesel yönetimin kendini idare etme konusunda da ciddi bir deneyimi var. Ayrıca, kendine ait hükümeti, parlamentosu, ordusu, gümrükleri, bayrağı ve dili var. Dolayısıyla bölgesel yönetimin bağımsızlık konusunda bağımsızlığın ilanından başka bir eksiği de bulunmuyor.”

Engeller

Nureddin, bağımsızlığın önündeki engellerle ilgili ise şunları kaydetti:

“Bağımsızlığın önündeki engellere gelince. Bağımsızlığın önünde 3 tane esas engel bulunuyor. Bunlardan ilki, Bağdat’taki merkezi hükümetin buna onay vermesi. Zira Bağdat hükümetinin onayı olmadan bağımsızlığın ilan edilmesi, bitmeyecek bir savaşın ilanı olur.

İkinci önemli konu ise, Türkiye, İran, Irak ve Suriye gibi komşu ülkelerin, yeni kurulacak ülkeye düşmanlık güdüp gütmeyecekleridir. Bu ülkelerin onayı olmadan bağımsızlık ilan etmek, yeni kurulacak ülkeyi karadan ve havadan boğmak ve şimdiden kuşatılması anlamına gelir. Bu ülkeler de şu ana kadar bağımsızlık konusundaki muhalif tutumlarını sürdürüyorlar.

Üçüncü önemli engel ise, yeni kurulacak devletin gerek Birleşmiş Milletler, gerekse de güvenlik konseyi tarafından tanınmasıdır. Ancak şu ana kadar bu koşul da sağlanmış değil.”

Kerkük

Mısır’da Arap milliyetçisi bir çizgide yayın yapan El Bedil gazetesi, Kerkük’ün yapılması planlanan referanduma katılma kararını, “siyasi çekişmeler açısından yeni bir sayfa” olarak nitelendirdi:

“Irak hükümetinin, bölgesel yönetimi referandum kararından vazgeçirmeye çalıştığı bir zamanda ve İran ve Türkiye’nin referandumun yapılmasını engellemeye çalıştığı bir ortamda, Kerkük’teki il meclisinin referanduma katılma kararı, durumu daha da kötüleştirdi. Bu karar Irak’ta yeni siyasi çekişmelerin de önünü açtı.

Kerkük, Kürt Bölgesel yönetimi idaresinin dışında bulunuyor. Ancak Erbil ile Bağdat arasında bir çekişme alanı teşkil etmektedir. Peşmerge güçleri de hem kenti hem de oradaki petrol kuyularını IŞİD’in Irak’ta yayılmaya başlamasından bu yana kontrol ediyor.

Konuyu yakından takip edenler için Kerkük il meclisinin almış olduğu bu karar şaşırtıcı nitelikte değil. Zira Kürtler’in etkisi altında olan il meclisinin daha önce, referanduma katılma niyetinde olduğunu gösteren birçok adımı oldu.”