Ayn İsa’da Rus güçlerine taşlı protesto

Rojava’nın Ayn İsa ilçesinde düzenlenen gösteride, Rus askeri yerleşkesi taş yağmuruna tutuldu. Göstericiler Türkiye’nin saldırılarının yanı sıra Rusya ve Suriye hükümetinin tavrını eleştirdi.

Ayn İsa’da Rus güçlerine taşlı protesto

Ayn İsa merkezinde, Rus askerlerinin karakol olarak kullandığı okulun önünde toplanan protestocular, Türkiye ve Rusya karşıtı sloganlar attı.

İlçenin Suriye hükümetine teslim edilmesini isteyen Rus güçlere ait karakol gösterilerce taşlandı.

DSG ile Rusya anlaşmıştı

Demokratik Suriye Güçleri (DSG), 7 Aralık’ta yaptığı açıklama ile Rusya ve Suriye hükumetleri ile bir süredir Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının hedefinde olan stratejik Ayn İsa ilçesi konusunda bir anlaşmaya vardığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre ilçenin belli yerlerinde Soçi mutabakatında imzalanan “ateşkesi denetlemek için” ortak kontrol noktaları kurulacaktı.

Rusya ilçenin Suriye hükümetine devredilmesini istiyor

Geçtiğimiz ay DSG’li yetkililerle bir araya gelen Rus subayların, TSK ile Türkiye destekli silahlı grupların ilçeyi “işgal etme” tehdidinin ciddi olduğunu bildirdiği iddia edilmişti.

Kanaklar bu görüşmede Rusların, “Türk tehdidinin önünü kesmek için” Ayn İsa’nın idari ve askeri olarak Suriye rejim güçlerine teslim edilmesini talep ettiğini aktarmıştı.